Anne Veenbaas Fonds

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Anne Veenbaas

Anne Veenbaas was de eerste directeur van de eerste GD die in 1919 in Friesland werd opgericht. Hij was directeur tot zijn dood in 1939, en heeft met de middelen van die tijd baanbrekend werk verricht ter verbetering van de diergezondheid. Zijn innovatieve geest en doorzettingsvermogen lagen aan de basis van een doorbraak in de TBC-bestrijding. Behalve dat de aanpak van de TBC nieuw was, was het ook ‘toegepast’. Anne Veenbaas, de directeur zelf, was niet te beroerd om het veld in te gaan om met boeren te praten, om te weten wat er speelde en waar nodig uit te leggen wat het belang was van de TBC-bestrijding en wat er moest gebeuren. Dat is vandaag de dag nog zo, vanuit de wetenschap moeten we het veld in om te weten wat er speelt en waar nodig toelichting te geven. Het is belangrijk om dicht bij de boeren te blijven. 

Anne Veenbaas penning

De benadering van Anne Veenbaas, bestaande en nieuwe kennis in het veld gebruiken, wil het Anne Veenbaas fonds ook graag uitdragen. Daarom zal jaarlijks de Anne Veenbaas penning met een bijbehorende financiële  waardering van 500 euro uitgereikt worden aan iemand of een groepje personen die een significante bijdrage heeft geleverd aan de diergezondheid of dierwelzijn in Nederland. We denken daarbij in eerste instantie aan landbouwhuisdieren, al sluiten we geen diersoorten uit. De Anne Veenbaas penning is in begin 2020 ontworpen door Frank Letterie, een bekende beeldhouwer en medailleur, die al veel van dit  soort penningen heeft gemaakt. De penning zal in de loop van 2020 voor het eerst uitgereikt worden, waarbij het gaat om prestaties in het jaar 2019, het jaar waarin het honderd jaar geleden is dat Anne Veenbaas de eerste directeur van GD was.

Financieel ondersteunen

U kunt het fonds financieel steunen door een bijdrage over te maken naar banknummer NL03ABNA0883068621 t.n.v. Anne Veenbaas Fonds.

Bestuur Anne Veenbaas Fonds

Het bestuur van het fonds bestaat uit:

  • Geart Benedictus (voorzitter)
  • Toon van Hoof (secretaris)
  • Theo Lam (penningmeester)

Voor vragen en opmerkingen kunt u een e-mail sturen naar het bestuur.

Een kandidaat voordragen

Wie kunnen de prijs winnen? Dat kan iedereen zijn: dierenarts, wetenschapper, veehouder of burger. Zo lang het maar over diergezondheid in Nederland gaat en het écht een bijzondere prestatie is. U kunt niet zichzelf voordragen.

Wilt u iemand voordragen? Stuur dan een e-mail met uw naam, de persoon die u wilt voordragen en waarom (max. 1 A4) naar bestuur@anneveenbaas.nl

Wie was Anne Veenbaas?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.