Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het biologische melkgeitenbedrijf van Martin Waal

Martin Waal runt een biologisch melkgeitenbedrijf in Zuidoostbeemster. Hij heeft 500 melkgeiten en 125 stuks jongvee. Het bedrijf werd in het najaar van 2023 getroffen door een blauwtonguitbraak. Toch zegt Waal: “Tot nu toe zijn de grootste uitdagingen wormbesmettingen bij de volwassen dieren en luchtweginfecties bij lammeren.”

“Je probeert je dieren zo goed mogelijk gezond te houden, maar dat is best ingewikkeld. Ik heb genoeg weidegrond, maar de geiten willen niet graag ver van stal. Als ik niet streng genoeg ben met omweiden, bouwt de wormbesmetting zich toch op.” In 2023 ontkwam de veehouder niet aan het gebruiken van een regulier ontwormingsmiddel.

“Ik vind het altijd erg waardevol om mee te doen met zo’n project, meten is weten."

Blauwtong

Schapenbedrijven in de buurt hadden veel sterfte door blauwtong in de herfst van 2023, maar het duurde even voordat Waal ook problemen kreeg. “Uiteindelijk zag ik geiten die stram liepen, een rode uier kregen en geen melk meer gaven.” Waal deed mee aan het blauwtongproject van GD dat werd opgezet om de uitbraak te bestuderen. “Ik vind het altijd erg waardevol om mee te doen met zo’n project, meten is weten. Van lieverlee had ik 25 zieke geiten en er zijn tien dieren gestorven.Vaak met heel aparte verschijnselen. Dan hadden ze alleen een dagje koorts, gingen ze daarna weer melk geven en lagen ze een week later opeens dood in het hok.” Een paar geiten hadden hersenverschijnselen. “Die dieren zijn ingestuurd voor pathologisch onderzoek.”

Weinig antistoffen

Dierenarts Eveline Dijkstra van GD bezocht het bedrijf om de geiten klinisch te beoordelen. “Ze heeft ook melkmonsters genomen en bloedonderzoek gedaan naar de prevalentie van blauwtong inde koppel” vertelt Waal. Er bleken maar heel weinig dieren met antistoffen te zijn. “Dat viel me tegen en ik maak me grote zorgen over het voorjaar. Veel dieren zijn kwetsbaar voor een nieuwe uitbraak ener zijn hier heel veel knutten.”

Opfok

“De luchtwegproblemen bij geitenlammeren vind ik het allermoeilijkste” zegt Waal. Hij stapt daarom dit jaar over van kunstbiest naar echte biest. “Ik heb alle drachtige dieren op CAE onderzocht, ook buitende steekproef voor certificering. Ik hoop dat met de echte biest minder luchtwegproblemen ontstaan.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.