Stalinrichting kalveren 

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Om verspreiding van ziektekiemen binnen het bedrijf zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om de kalveren tot zes maanden leeftijd in een aparte stal, volledig gescheiden van oudere dieren, te huisvesten. Voor grote melkveebedrijven geldt dat de jongste dieren binnen deze groep ideaal gezien in aparte afdelingen worden gehuisvest, waarbij het all-in-all-out-systeem wordt toegepast.

De kalveren tot zes maanden leeftijd zijn wat betreft de huisvesting onder te verdelen in drie leeftijdscategorieën:

  • Kalveren tot 2 à 3 weken oud verblijven in eenlingboxen of eventueel langere tijd in iglo’s;
  • Kalveren van 2 à 3 weken tot ca. 16 weken oud verblijven in strohokken.

Vanaf een leeftijd van circa 16 weken verblijven kalveren op roosters met ligboxen, waarvan de lengte- en breedtemaat is aangepast aan de leeftijd.
In onderstaande tabel staat de gewenste huisvestingscapaciteit bij verschillende aantallen melkkoeien en aanhoudingspercentages van vaarskalveren. Daarbij is gekozen voor een royaal aantal eenlingboxen zodat er voldoende gelegenheid is om die te reinigen en te desinfecteren.
Indien melk wordt verstrekt met een drinkmelkautomaat, dan worden de fokkalveren na 14 dagen in groepshokken bij de automaat geplaatst. Vaak wordt met twee gescheiden groepen gewerkt, waarbij de leeftijdgrens tussen de eerste en tweede groep op circa 4 weken ligt.


Tabel: aantallen eenlingboxen, strohokken en ligboxen bij verschillende aantallen melkkoeien en verschillende aanhoudingspercentages (35 procent of 50 procent)

Aanhoudings-percentage

35%

50%

Aantal melkkoeien

60

80

100

120

140

160

60

80

100

120

140

160

Eenlingboxen

9

12

15

18

21

24

9

12

15

18

21

24

Aantal plaatsen in strohokken

9

12

15

18

21

24

12

16

20

24

28

32

Aantal ligboxen
tot 6 maand

9

12

15

18

21

24

15

20

25

30

40

45

 

Eenlingboxen en iglo’s

Tot 2 à 3 weken leeftijd verblijven kalveren in eenlingboxen of iglo’s. In iglo’s kunnen kalveren eventueel langere tijd verblijven. Een 30 cm verhoogd lattenrooster, voorzien van stro, heeft de voorkeur. 

Het is uiterst praktisch om de eenlingboxen individueel of in clusters van 3 tot 4 verrijdbaar te maken. De eenlingboxen kunnen dan doeltreffend en efficiënt buiten de kalverstal worden gereinigd. Wanneer de boxen schoon en droog zijn kunnen deze weer in gebruik worden genomen. Het gewenste percentage eenlingboxen is circa 15 procent van het aantal melkkoeien. In het kader van preventie van ziekte-insleep door bijvoorbeeld handelaren of vervoerders is het wenselijk de stierkalveren in een aparte ruimte onder te brengen, die dan tevens dient als afleverruimte.

Iglo’s worden bij voorkeur met de open zijde naar het oosten of zuidoosten geplaatst, op een harde, gemakkelijk te reinigen ondergrond. Reinig de iglo na elk gebruik. Wanneer er diarreeproblemen zijn, is het zaak de iglo bovendien op een andere plek te plaatsen.

Klik hier voor de welzijnseisen voor kalveren. 

Strohokken

Vanaf 2 à 3 weken tot circa 16 weken leeftijd verblijven de kalveren in strohokken. Bij voorkeur staan ze in een strohok met maximaal vier dieren, zodat er voldoende controle is en elk kalf zijn portie melk krijgt bij melkverstrekking met melkemmers. Per kalf is een oppervlakte van ten minste 3 m2 gewenst  met daarbij een hokdiepte van ten minste drie meter . Het is belangrijk dat de kalveren beschikking hebben over vers en schoon drinkwater. Plaats de waterbak zodanig dat het risico van verontreiniging met mest minimaal is en de controlemogelijkheden maximaal zijn. Mogelijk zijn extra voorzieningen nodig, om bevriezing van het drinkwater in winterse omstandigheden te voorkomen. 

Strohokken met een zelfsluitend voerhek hebben de voorkeur. Vanwege de kans op coccidiose is belangrijk dat het voor de kalveren niet mogelijk is grote plukken hooi of voordroogkuil het hok in te trekken. Gehakseld voer verstrekken heeft daarom de voorkeur.

Kiest u voor een hooiruif in het hok, dan is het gewenst om hieronder een morsbak te bevestigen. Dit voorkomt dat het hooi op de vloer valt en met mest besmeurd wordt opgenomen door de kalveren.

Als de drinkmelkvoorziening met een drinkmelkautomaat gebeurt, is de groepsgrootte bij voorkeur niet groter dan circa 15 kalveren en worden de kalveren tot een leeftijd van circa vier weken gescheiden van de oudere kalveren geplaatst. Ook is in verband met goede controlemogelijkheden van de gezondheid en groei van de individuele kalveren een beperkte groepsgrootte aan te bevelen.  

Naar de ligboxenstal

Vanaf een leeftijd van ca. 4-5 maanden kan een huisvesting op jongveeroosters met passende en comfortabele ligboxen een goed alternatief zijn voor huisvesting op stro (zie tabel). Hierin ligt een verhoogde boxvloer (12 tot 15 cm), de loopruimte tussen het voerhek en de ligboxen is ten minste 200 cm breed. De boxvloer is liefst voorzien van een matras om een comfortabel ligbed te creëren en mogelijke damslapers te voorkomen. Ook andere huisvestingssystemen, zoals een met stro ingestrooide verdiepte ligruimte in combinatie met een gedeelte met roostervloer, kan worden toegepast.

Afmetingen jongveehuisvesting 3 tot 6 maanden:

Boxlengte 

Boxbreedte 

Schoftboomhoogte 

Eetbreedte 

160 cm

70 cm 

75 cm 

40-45 cm 

 

 

Terug naar stalklimaat en huisvesting jongvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.