Stalinrichting jongvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Op een leeftijd van 6 maanden verhuist het jongvee van de kalverafdeling naar de jongveeafdeling. De dieren worden dan meestal gehuisvest op een betonroostervloer met bijpassende ligboxen. 

Jongvee 6 tot 12 maanden

Op grotere bedrijven is het belangrijk jongvee van 6 tot 12 maanden te huisvesten in verschillende leeftijdsgroepen, waarbij de leeftijdsverschillen binnen een groep kalveren/pinken het liefst zo klein mogelijk worden gehouden (< 4 maanden).

In de meeste gevallen worden de runderen uit deze leeftijdsgroep gehuisvest op een roostervloer (spleetbreedte circa 30 mm) met ligboxen. De spleetbreedte van de roostervloer is voor de dieren vanaf circa 9 maanden gelijk aan die voor de oudere dieren (> 38 mm).

Jongvee 12 tot 18 maanden

In deze periode van de opfok worden de dieren vanaf een leeftijd van circa 14 maanden geïnsemineerd of gedekt. Een goede tochtigheidscontrole is hierbij erg belangrijk. Niet te grote groepen, een zelfsluitend voerhek en voldoende licht dragen hieraan bij. Het lichtdoorlatend oppervlak is minimaal acht procent van het grondoppervlak en bij voorkeur verdeeld aangebracht in het dakvlak.Afhankelijk van de bedrijfsgrootte bestaat deze groep jongvee uit ten minste twee koppels.

Jongvee 18 tot 24 maanden

Het is aan te bevelen de drachtige vaarzen (18 tot 24 maanden) te scheiden van de jongere dieren. Voertechnisch geeft dit extra mogelijkheden. Tevens blijft de koppelomvang beperkt, waardoor het overzicht goed blijft.

Afmetingen jongveehuisvesting 6 tot 24 maanden

Leeftijd 

Boxlengte 

Boxbreedte 

Schoftboomhoogte 

Eetbreedte 

6-12 maanden

180 cm

80 cm

85 cm

45-50 cm

12-18 maanden

200 cm

90 cm

95 cm 

50-55 cm 

18-24 maanden*

220-270 cm 

100-110 cm

105-115 cm 

60-65 cm 

* afhankelijk van de locatie van de box in de stal; vrij kopgat of tegen zijgevelmuur

Terug naar stalklimaat en huisvesting jongvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.