Factoren van belang bij het optreden van klauwaandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Factoren van belang bij het optreden van klauwaandoeningen

Bij het ontwikkelen van klauwaandoeningen spelen drie factoren een rol: infectiedruk, voeding en belasting. Recent gepubliceerd onderzoek uit Duitsland toonde ook aan dat weidegang een tijdelijke positieve invloed heeft op het voorkomen van Mortellaro en Wittelijn aandoeningen.

Voeding

Bij alle klauwaandoeningen speelt voeding een belangrijke rol in onder meer de klauwhoornvorming en de huidweerstand. Hierbij gaat het naast vetzuren en eiwitten (essentiële aminozuren) onder andere om een goede biotine- en spoorelementenvoorziening. Meer over de rol van voeding, en hoe u kunt meten of de biotine- en spoorelementenvoorziening op orde is, leest u hier

Infectiedruk

Voor de infectieuze klauwaandoeningen (zoals Mortellaro, Tussenklauwontsteking en Stinkpoot) is daarnaast de infectiedruk van belang. Deze druk wordt onder andere bepaald door de huisvesting (zoals een goede afstelling van de boxen waardoor de koeien vlot gaan liggen en niet met de achterpoten op de roosters blijven staan), droogte en hygiëne van de roostervloer en het voorkomen van overbezetting op de roosters. Recent gepubliceerd onderzoek uit Duitsland toonde ook aan dat weidegang een tijdelijke positieve invloed heeft op het voorkomen van Mortellaro en Wittelijn aandoeningen. Volgens hen is goede huisvesting en routinematig bekappen meer van belang (Armbrecht en anderen, 2017).  

Een zeer belangrijke factor in de preventie van Mortellaro is de poothygiëne. Meer hierover leest u hier

Belasting

Voor niet-infectieuze aandoeningen (zoals Wittelijn aandoeningen, Zoolzweer en Zoolbloedingen) is naast de voeding de ligtijd in de boxen (12 tot 14 uur per dag), de aanwezigheid van scherpe draaipunten en ongelijk liggende roosters in de stal van belang.

klauwaandoeningen

Afhankelijk van de achtergrond van de aandoening kunt u met uw adviseurs gericht een aantal factoren nader beoordelen.

Meer over klauwaandoeningen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.