Voorkom hittestress

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Wat is hittestress?

Hittestress is een toestand waarbij het kalf zijn lichaamstemperatuur niet meer binnen de normaalwaarden (comfort zone) kan houden. Oftewel: kalveren kunnen de geproduceerde warmte niet voldoende kwijt aan de omgeving, waardoor de lichaamstemperatuur zal stijgen en het kalf niet meer goed kan functioneren. Hittestress ontstaat door een optelsom van de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. 

Bij hittestress wordt de bloedstroom omgeleid. Er gaat meer bloed naar de huid en minder bloed naar de organen, wat nadelig is voor de vertering. De samenstelling van de bacteriën in de pens zal veranderen, waardoor er meer melkzuur en minder azijnzuur wordt gevormd. Er kan een dysbacteriose ontstaan in de darm door ongelijkmatige voeropname en verminderde doorbloeding van de darm. De hypothese is dat er lipopolysachariden (LPS) kunnen worden gevormd in de pens die de weerstand van het kalf negatief beïnvloeden, waardoor de kans op ontstekingsreacties toeneemt. 

Kalveren die last hebben van hittestress zijn nat van het zweet, lusteloos, hebben een verminderde voeropname tot wel 20%, hebben een versnelde ademhaling en staan in het ergste geval met de bek open te ademen. Op korte termijn zie je een mindere prestatie van het kalf. Dit kan langdurig naijlen.  

Wanneer treedt hittestress op bij kalveren?

Om te bepalen wanneer hittestress optreedt kunt u de THI berekenen via de hittestresscheck door diersoort en postcode in te vullen. Klik op het resultaat en u komt op de pagina met maatregelen om de negatieve effecten van hittestress te beperken. U kunt de temperatuur en luchtvochtigheid in de stal ook handmatig invullen om de THI berekenen. De situatie of het beeld in de stal blijft natuurlijk leidend.


Welke maatregelen kunt u nemen?

De maatregelen zijn op de pagina van de hittestresscheck & advies voor vleeskalveren op een rij gezet. De maatregelen zijn cumulatief, bij ernstigere hittestress gelden de maatregelen uit de onderliggende fase nog steeds. 

Actuele THI berekenen

Ga hier naar de hittestress pagina voor het berekenen van de 7-daagse voorspelling in uw regio

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.