Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Steeds vaker worden dierhouders waarbij de dieren contact hebben met mensen geconfronteerd met de vraag welk risico de dieren vormen voor de bezoekers. Lees meer over zoönosen

Om aan te tonen dat u maatregelen neemt om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken, bestaat het GD Keurmerk Zoönosen.

Focus op

Zoönosen

In deze video legt Carlijn ter Bogt-Kappert uit wat zoönosen zijn, hoe je een zoönose op kunt lopen, en wat je kunt doen om het risico op een zoönose te beperken.

Meer over zoönosen

In drie stappen naar het Keurmerk Zoönosen:
 

 1. Checklist invullen met uw dierenarts

  Met de checklist GD Keurmerk Zoönosen brengt u de risico’s van mogelijk voor komende zoönosen op uw bedrijf in beeld. Bij aanmelding wordt de checklist naar uw dierenartsenpraktijk gestuurd. U ontvangt van GD een verzoek om een afspraak te maken met uw dierenarts. Het invullen van de checklist kan ook tijdens een periodiek bedrijfsbezoek. Klik hier voor een voorbeeld van de checklist

 2. Score door GD

  Na retourzending van de ingevulde checklist ontvangt u een score voor uw zoönosepreventie. Op basis van de toegekende score per onderdeel (algemene deel en de vragen per diersoort die op uw bedrijf van belang zijn) kunt u samen met uw dierenarts bekijken welke punten voor verbetering in aanmerking komen.

 3. Keurmerk

  Bij een score van 60% of meer (totale score is 100%) heeft u een zoönosenverantwoord bedrijf. U ontvangt dan een keurmerkbordje met daarom de keurmerkzegel voor dat jaar. De toekenning van het keurmerk wordt elk jaar opnieuw via uw eigen dierenarts getoetst aan de hand van de checklist. Bij voldoende score ontvangt elk jaar een nieuw keurmerkzegel.
  Scoort u minder dan 60%? Dan kunt u maatregelen nemen en opnieuw een check aanvragen.

Voor wie?

Alle dierhouders waarbij de dieren contact hebben met mensen. Bijvoorbeeld een kinder- of zorgboerderij, activiteitenboerderij, agrarische kinderdagverblijf of een manege. Maar ook een gewoon bedrijf met bijvoorbeeld melkvee, paarden, varkens, pluimvee, schapen of geiten kan het keurmerk aanvragen.  

Eén of verschillende diersoorten?

Naast de algemene vragen zijn er nu specifieke vragen opgenomen per diersoort (rund, schaap, geit, paard, varken, pluimvee, overig). U hoeft alleen de vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de aanwezige diersoorten en de beoordeling is ook alleen hierop gebaseerd. Het maakt dus niet (meer) uit of u één of meerdere diersoorten heeft.

Meld u nu aan

Download de flyer

Informatie en aanmelden?

Sector kleine herkauwers
0900-1770 optie 3

Bordje Keurmerk Zoonosen

Dit is een voorbeeld checklist.              Neem als u wilt deelnemen              contact op via 0900-1770 optie 3

Bekijk de checklist

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.