Hygiënecheck Kalf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Zoals je ongetwijfeld weet heeft een pasgeboren kalf weinig weerstand en is het vatbaar voor infecties. Vraag jij je ook wel eens af hoe je de infectiedruk rondom de kalveren kan verlagen, zodat de kalveren nog beter opstarten? Hygiëne is daarbij heel belangrijk.

Het risico op ziekte is groter als een kalf wordt opgevangen in een vieze omgeving met een hoge infectiedruk. Goed biestmanagement helpt om kalveren weerbaar te maken; schoon werken tijdens het opvangen en verstrekken van biest is daarbij essentieel. Ook een goede hygiëne rond het afkalven en de eerste opvang van het kalf heeft een positief effect op het verlagen van de infectiedruk. Om erachter te komen hoe het is gesteld met de infectiedruk bij jouw kalveren, zodat je deze kunt optimaliseren, hebben wij een hygiënecheck ontwikkeld die speciaal is gericht op de eerste twee levensdagen van kalveren.

Wat is de Hygiënecheck Kalf?

De Hygiënecheck kalf geeft inzicht in de hygiëne op drie cruciale punten op het bedrijf; de kalverbox, de melkverstrekker(s) en de biest. De Hygiënecheck meet de hoogte van de infectiedruk rondom de kalveren op deze cruciale plekken. Is de schoonmaak goed gelukt, of is een verbeterslag mogelijk?

Een schone kalverbox of iglo

Wanneer de iglo of kalverbox niet goed is schoongemaakt, kan het kalf in aanraking komen met ziekteverwekkers van oudere kalveren. Kies een kalverbox of iglo die wordt gebruikt voor het eerstvolgende geboren kalf en bemonster deze. 


Een schoongemaakte melkverstrekker (biestfles, sonde of speenemmer)

Materialen met melkresten zijn een voedselbron voor (ziekteverwekkende) bacteriën en kunnen voor problemen zorgen. Je neemt een monster van een schoongemaakte biestfles, sonde of speenemmer. Om te zorgen dat kalveren niet te veel bacteriën binnen krijgen, wil je het kiemgetal zo laag mogelijk hebben.


De biest (uit de emmer waarin de biest bewaard word)

De kwaliteit van de biest is ook afhankelijk van de hoogte van het kiemgetal. Door een hoog kiemgetal daalt de opname van antistoffen van het kalf. Door de biest te controleren op het kiemgetal krijg je een indruk hoe schoon de biest is die het kalf krijgt.

Zo voer je de Hygiënecheck kalf uit

Met het monsternamepakket kun je zelf eenvoudig monsters nemen. Onze relatiebeheerder Mike legt het uit in onderstaande video. We hebben het ook uitgeschreven in deze monstername-instructie. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

In het monsternamepakket vind je alle benodigde materialen om de monsters te nemen en in te sturen. Dit pakket is te bestellen in onze webshop (VDGEB093).

Voor wie is de Hygiënecheck Kalf interessant?

Je kunt de check gebruiken als preventieve tool om het jongveemanagement te optimaliseren. In geval van (diarree)problemen zie je of de oorzaak gezocht moet worden in één van de drie onderzochte punten. Ook kom je erachter of de gebruikte schoonmaakprotocollen nog op orde zijn en waar verbetering mogelijk is: want goed starten kan maar één keer. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.