Giftige planten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Veel planten bevatten stoffen die giftig zijn voor onder andere schapen, geiten, paarden en runderen. In een aantal situaties is de kans dat de dieren van giftige planten eten groter. Bijvoorbeeld wanneer de dieren bij tuinafval of slootafval kunnen komen of in de wei lopen tijdens bijzondere omstandigheden. Als het u opvalt dat een dier ongewoon gedrag vertoont, en als u zaailingen (kiemplantjes), bladeren of zaden in het weiland of in het ruwvoer vindt en u twijfelt of deze giftig zijn, dan kunnen deze onderzocht worden bij GD. 

Risicosituaties

Wanneer dieren grazen in de wei, hebben ze geen aandacht voor een giftige struik in de omgeving. De meeste giftige planten zijn bovendien bitter, scherp of stekelig. Daarnaast worden sommige gifstoffen in de pens of in de lever onschadelijk gemaakt. In een aantal situaties is de kans dat de dieren van giftige planten eten groter. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de dieren:

 • bij tuinafval kunnen komen;
 • zijn losgebroken in een tuin;
 • bij slootafval kunnen komen na het schonen van de sloten;
 • of in de wei lopen tijdens bijzondere omstandigheden: lange periode van droogte, sneeuw, weinig gras of aanvullend ruwvoer.

Wat te doen bij vergiftiging?

Als het u opvalt dat een dier ongewoon gedrag vertoont (bijvoorbeeld braakneigingen, diarree, speekselen, trillen, enzovoort), zoek dan in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Verdachte planten kunt u voor onderzoek opsturen naar GD.

Het is niet eenvoudig om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van vergiftiging. Neem daarom altijd eerst contact op met uw dierenarts. Hij of zij kan in een aantal gevallen een ‘waarschijnlijkheidsdiagnose’ stellen op basis van uw verhaal en de verschijnselen bij het dier. Het hangt van verschillende zaken af of bij vergiftiging nog behandeling mogelijk is.

Op een overleden dier kan GD pathologisch onderzoek verrichten. Bij dit onderzoek wordt soms in de maaginhoud van het dier nog een stuk van de giftige plant of een restant van de gifstof aangetroffen. In veel gevallen is het nodig om analyses van inwendige organen uit te voeren. 

Heeft u vragen of wilt u een onderzoek aanvragen, bel dan met GD: 0900-1770.

Welke planten zijn giftig voor mijn dieren?

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende planten die giftig zijn voor dieren. Per dier hebben we aangegeven of het gevoelig is voor de plant. Let op! Dit is geen volledig overzicht van alle giftige planten, maar slecht een kleine samenvatting.

  Niet gevaarlijk 
 x   Gevaarlijk voor dit dier
 x   Zeer giftige plant 
 ?   Onbekend

 

  kleine herkauwers  kleine herkauwers  paard  rundvee 
Adelaarsvaren
Adelaarsvaren

x x x x
Reuzenbereklauw en gewone bereklauw
Bereklauw
 
x x x x
Eik
Eik
 
x x x x
Esdoorn
Esdoorn 

  x  
Gevlekte scheerling
Gevlekte scheerling 
x x x x
Goudenregen
Goudenregen 
x x x x
Hedera klimop
Hedera klimop 
x x x x
Herfsttijloos

 x  x
Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid 
  x x x
Laurierkers
laurierkers 
x x x x
Lupinen
Lupine 
x x x x
Melde, witte ganzevoet
Melde witte ganzevoet 
x x ? x
Nachtschade-achtigen 
Nachtschade

x x x x
Paardestaart 
paardenstaart

x x x x
Rhododendron 
Rhododendron

x x x
Rotsheide
Pieris japonica

x x   ?
Sint-janskruid of hertshooi
Sint Janskruid

x     x
Smeerwortel 
smeerwortel

x x x x
Taxus of venijnboom 
Taxus

x x x x
Vingerhoedskruid 
vingerhoedkruis

x x x x
Vogelkers 
Vogelkers

x x x x
Waterscheerling 
Waterscheerling

x ? x x

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.