Een pup met intestinale problemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een pup met intestinale problemen

Door Sylvia Greijdanus – van der Putten

Een Labradoodle-pup van ongeveer twee maanden oud werd bij ons aangeboden voor postmortaal onderzoek. De anamnese was kort maar krachtig; de pup was plots ziek geworden en overleden.

Bij macroscopisch onderzoek bleek de conditie normaal te zijn en waren er geen zichtbare afwijkingen in mondholte, hart en longen te zien. De maag was grotendeels leeg, op een geringe hoeveelheid waterige inhoud na, de milt was gering gezwollen en de dunne darm was gedilateerd en eveneens gevuld met waterige inhoud. Een opvallende bevinding was een invaginatie van de dunne darm in de dikke darm, waarbij het geïnvagineerde deel van de darm een necrotisch aspect had. Verder waren er geen duidelijke afwijkingen zichtbaar.

Bacteriologisch onderzoek van milt, lever, nier en dunne darm is ingezet. In milt en nier werd een mengflora gevonden, in de lever werden geen pathogenen aangetoond en uit de dunne darm werd een mengflora en veel Yersinia pseudotuberculosis gekweekt. Daarnaast werd histologisch onderzoek van de dunne darm verricht waarbij naast vlokatrofie meerdere ontwikkelingsstadia Cystoisospora-coccidiën in het epitheel van de darm en in de lamina propria gezien werden. In lever en nieren waren geen afwijkingen gezien.

Bij de hond zijn vier Cystoisospora-species van belang. C. canis ontwikkelt zich bij voorkeur subepitheliaal in de lamina propria van het distale deel van de dunne darm, daarnaast zijn er drie spp. van het ‘C. Ohioensis-complex ‘ bekend. C. Ohioensis is exclusief in het epitheel van de distale villi van de dunne darm (met ileum als voorkeursplaats) aanwezig en wordt als meest pathogeen voor de hond gezien. Yersinia pseudotuberculosis is een gram-negatieve bacterie die onder andere enterocolitis, mesenteriale lymfadenitis en een septicaemie kan veroorzaken. Histologisch zijn er vaak microabcesjes in de darm aanwezig met eventueel granulomen en lymfoide necrose.

In het geval van de ingezonden Labradoodle-pup is de genecrotiseerde invaginatie van de dunne in de dikke darm het dier fataal geworden. De aanwezigheid van de Cystoisospora-coccidiën was prominent en kan mogelijk bijgedragen hebben aan een verhoogde motiliteit van de darmen. Deze Cystoisospora-coccidiën zijn niet verder gedetermineerd. Yersinia pseudotuberculosis was aanwezig in een mengflora in de darm, maar in de lever en de darm waren geen laesies die suggestief zijn voor yersiniose.

Met dank aan DAP Wierden voor het insturen van de pup voor pathologisch onderzoek.

pup met intestinale problemen
Foto: HE-routinekleuring van de dunne darm met aansnijdingen van ontwikkelingsstadia
van Cystoisospora coccidiën in de lamina propria van de dunne darm.


1. Pathology of domestic animals, Jubb en Kennedy, Vol. 2, 2016, Chapter 1, infectious and parasitic diseases of the alimentary tract pg 235. 
2. Pathologic basis of veterinary disease, Zachary and McGavin, 2012, Chapter 7 pg 380
3. Diarree, pupsterfte en Cystoisospora spp. (coccidiosis), K. Junker en D.J. Houwers, TvD 2000;125; 582-4

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.