Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Virussen

IBR (BHV1)  Interval tussen infectie en abortus meestal drie tot acht weken. Abortus meest in tweede helft van de dracht. Ook wel onregelmatige terugkomers (=vroeg embryonale sterfte (VES). Abortuspercentage kan oplopen tot 50 procent. 
BVD  In eerste drie maanden van de dracht onregelmatige terugkomers (vroeg embryonale sterfte), resorptie van de vrucht, mummificatie of abortus. Op elk moment van de dracht kan abortus optreden. Interval tussen infectie en abortus kan enkele dagen tot meerdere weken zijn. In de eerste circa 120 dagen van de dracht kunnen 'BVD-dragers' ontstaan. BVD-dragers kunnen levend met afwijkingen (aan ogen, haren, hersenen) geboren worden, maar ook zonder afwijkingen. 
BTV (blauwtong)  Drachtige dieren kunnen verwerpen als gevolg van blauwtong. Als de moeder de infectie vroeg in de dracht doormaakt, kunnen kalveren geboren worden met aangeboren afwijkingen (hersenenafwijkingen, afwijkingen aan de poten of blindheid).
Bij kalveren waarvan de moeder na 200 dagen dracht besmet is geraakt met bluetongue, kan enkele dagen na de geboorte een blauwwitte waas op het oog voorkomen. 
Schmallenberg Bij de Schmallenberg-uitbraak in 2011 werd ook een verhoogd percentage verwerpers gezien.  

Andere besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen:

Niet infectieuze oorzaken van verwerpen:

Verder naar stap 7

 

Terug naar stap 6

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.