De tepelvoering

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De tepelvoering is een belangrijk onderdeel van de melkmachine; het is het enige onderdeel dat direct contact heeft met de koe. De tepelvoering heeft veel invloed op het melkproces en de uiergezondheid. Een goede tepelvoering zuigt weinig lucht tijdens het melken, melkt vlot en volledig uit en voelt prettig aan voor de koe. Er zijn verschillende typen tepelvoeringen waarmee goed kan worden gemolken. Belangrijk is dat de tepelvoering past bij de gemiddelde speengrootte op het bedrijf en dat de afstelling van de melkmachine is aangepast aan het type tepelvoering. Metingen en observaties tijdens het melken geven veel informatie over de werking van de tepelvoering.

Maatvoering tepelvoering

Het is belangrijk dat de lengte en de diameter van de tepelvoering past bij de gemiddelde speenlengte en -diameter van de koppel melkkoeien. Te wijde tepelvoeringen kunnen wel vlot melken maar melken vaak niet volledig uit en voelen minder prettig aan voor de koe. Te nauwe tepelvoeringen melken niet vlot en ook niet altijd volledig uit. Te korte tepelvoeringen sluiten niet onder de speenpunt waardoor de spenen zwaar worden belast. Dit geldt ook bij te lange tepelvoeringen in combinatie met een hoge stootrand (kop) van de voering. De spenen hangen dan in de stootrand en worden nauwelijks gemasseerd. Dit kan leiden tot gezwollen en verkleurde spenen. Vacuümmetingen tijdens het melken (o.a. metingen in de stootrand) geven aan of de tepelvoering bij de koeien past. Om een beeld te krijgen van de gemiddelde speengrootte op het bedrijf hebben leveranciers van melkinstallaties instrumenten ontwikkeld waarmee spenen kunnen worden gemeten. 

Typen tepelvoeringen

Er zijn rubberen en siliconen tepelvoeringen. De melkende eigenschappen verschillen niet wezenlijk. De siliconen tepelvoeringen gaan 2 tot 3 keer langer mee dan rubberen tepelvoeringen, maar ze zijn ook duurder. Stugge tepelvoeringen en tepelvoeringen die strak gespannen in de beker zitten vergroten de de druk op de speenpunt. Dit kan leiden tot overmatige speenpuntvereelting. Overmatige speenpuntvereelting wordt ook sterk beïnvloed door de afstelling van het vacuüm, de pulsator en de automatische afname. Driehoekige en vierkante tepelvoeringen geven over het algemeen minder druk op de speenpunt. Er zijn ook tepelvoeringen met kopbeluchting. Deze tepelvoeringen hebben een klein gaatje in de stootrand. Het doel van de kopbeluchting is te zorgen voor een lager vacuüm in de stootrand. Hierdoor kruipt de voering minder snel op. Daarnaast zorgt kopbeluchting ook voor een vlotte melkafvoer. 
Er zijn verschillende typen tepelvoeringen waarmee goed kan worden gemolken. Voor het optimaal functioneren van de tepelvoering is het belangrijk dat de afstelling van de melkmachine is aangepast aan het type tepelvoering. Metingen tijdens het melken geven informatie over de werking van de tepelvoering en de daarbij behorende optimale afstelling van de melkmachine. 

Vervanging van tepelvoeringen

De tepelvoering wordt onder spanning gemonteerd in de tepelhouder. Na verloop van tijd treedt elasticiteitsverlies op in de voering. Dit kan leiden tot minder vlot en volledig melken en een minder goede speenconditie. De melkmachineleverancier geeft aan wannneer een tepelvoering moet worden vervangen, meestal is dit bij rubberen tepelvoeringen na 2500 melkingen. In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de maximale gebruiksduur van rubberen tepelvoeringen in relatie tot het aantal koeien en het aantal melkstellen. 

Maximale gebruiksduur tepelvoeringen (in maanden), bij verschillende aantallen koeien en melkstellen, uitgaande van een levensduur van 2500 melkingen en twee keer melken per dag.

Aantal koeien \ Aantal melkstellen 8 12 16 20  32  50
50 7 10        
80   6 8 10    
120
4 5 7    
160     4 5 8  
200        7 10
300       3 4,5 7

Er worden ook tepelvoeringen op de markt gebracht die op advies van de leverancier na een bepaalde periode moeten worden “doorgetrokken” om hun spankracht te behouden. Een fout die nogal eens gemaakt wordt bij het wisselen van tepelvoeringen is het 'gedraaid' monteren van de tepelvoering, waardoor de tepelvoering niet goed kan openen en sluiten. Om dit te voorkomen zijn op de tepelvoering kleine markeringen aangebracht.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.