Luchtwegproblemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Luchtwegproblemen bij kalveren komen veel voor. Door middel van een longspoeling kan vroegtijdig worden vastgesteld of bacteriën en / of virussen een rol spelen bij een luchtweginfectie en welke bacteriën en / of virussen dit dan zijn. Het vroegtijdig vaststellen van de oorzaak is belangrijk voor een adequate behandeling en het eventueel aanpassen van de behandelstrategie in het BBP. Ook in het kader van preventie is onderzoek belangrijk.

Longspoelingen worden door de dierenarts bij acuut zieke dieren uitgevoerd. Indien ook bacteriologisch onderzoek wordt aangevraagd, is het belangrijk dat de betreffende runderen nog niet zijn behandeld met een antibioticum. Het advies is om 3 dieren per leeftijdsgroep te onderzoeken. Longspoelingen worden uitgevoerd met PBS vloeistof. In onderstaand filmpje kunt u zien hoe Menno Holzhauer, specialist rundergezondheid bij de GD, een longspoeling uitvoert.

 

Onderzoeksmogelijkheden

Bij inzenden van longspoelselmonsters naar GD kunnen 3 onderzoeken, afzonderlijk aangevraagd worden:

  1. Algemeen bacteriologisch onderzoek (BO), inclusief onderzoek op Histophilus somni. Bij dit onderzoek wordt gericht gekeken naar aanwezigheid van Mannheimia haemolytica en Pasteurella multocida, twee bacteriën die een belangrijke rol kunnen spelen bij pneumonieën bij runderen. Indien reinculturen van E. coli, salmonella en Trueperella pyogenes worden gevonden, worden deze ook weergegeven op de uitslag. De monsters worden bij dit onderzoek individueel onderzocht en bij inzenden wordt gevraagd of één of meerdere antibiogrammen (ABG) gewenst zijn indien het BO positief is. Voor Histophilus somni wordt geen ABG uitgevoerd.

  2. Mycoplasma kweek. Hierbij worden de monsters als één poolmonster onderzocht. Bij inzenden kan worden aangegeven of een ABG gewenst is.

  3. Virologisch onderzoek. Hierbij  wordt onderzoek gedaan naar drie virussen door middel van een PCR, namelijk BRSV (als oorzaak van pinkengriep), PI3 en corona-virus. Hierbij worden de monsters als één poolmonster onderzocht.

De uitslag 

De uitslag is een goed handvat om een passend antibioticum in te zetten en eventueel het bedrijfsbehandelplan (BBP) aan te passen. Klik hier voor de toelichting op de uitslag.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.