Mineralencheck (tank)melk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Om snel en gemakkelijk inzicht te krijgen in de voorziening, ofwel de opname, vanuit voeding van koper, zink, selenium, fosfor en jodium van het koppel kan een tankmelkmonster of gepoold melkmonster worden onderzocht. 

Waarvoor zijn mineralen nodig?

Veel processen in het lichaam worden (mede) gereguleerd en ondersteund door mineralen. Bij tekorten en overmaat ontstaan vaak “vage” klachten. De inbouw van mineralen in eiwitten en cellen duurt vier tot acht weken. Hierdoor zijn aanpassingen in het rantsoen of de mineralengift pas na enkele weken zichtbaar. Er is echter behoefte aan snelle diagnostiek ten behoeve van bijsturing. Hiervoor biedt de mineralencheck tankmelk, als aanvulling op individueel bloed- en melkonderzoek uitkomst. Bij opname vanuit de voeding vindt via het bloed transport vanuit de darm naar de lever plaats. Bloed is in evenwicht met melk en daarmee is naast bloed ook melk geschikt om de actuele opname te meten. Omdat overmaten via de darmen en urine worden uitgescheiden biedt melk een alternatief voor bloed. Dat is mooi en makkelijk.

Individueel, gepoold of tankmelk

Individueel, gepoold of tankmelk het is allemaal mogelijk. Voor een globaal inkijkje of monitoring in de tijd is tankmelk geschikt. Problemen in een bepaalde groep? Bijvoorbeeld de duurmelkers of jaarlingen? Dan biedt een gepoold monster uitkomst. Meng hiervoor van meerdere dieren met problemen melk in een buis. Het advies is om hiernaast een vergelijkbaar monster van dieren zonder problemen te testen. De mineralencheck is een handige tool om rantsoenwisselingen te monitoren. Bij stabiele voeding is zeer frequent testen niet nodig. Bij een koppel die een deel van het jaar naar buiten gaat is het verstandig iets vaker te kijken.
Let op: Biest is helaas ongeschikt voor dit onderzoek. 

Opsturen (tank)melkmonster

Verzamel het monster zo schoon mogelijk. Om de kwaliteit van het mineralen onderzoek te kunnen garanderen ontvangen we de melkmonsters graag in natriumazidebuizen. Deze buizen zijn verkrijgbaar op www.GDwebshop.nl (artikelnr. VDBUI168 ) Vul de algemene gegevens in op de voorkant van het inzendformulier en vink op de achterkant het pakket De Mineralencheck (tank)melk aan. Het verzenden kan net als andere monsters (buisje, absorptiemateriaal, sealbag en dan in een bubbeltjesenvelop) of via de dierenartspraktijk (gratis ophaalservice GD). Het monster kan ingevroren worden; dit heeft geen effect op de uitslag. 

Toelichting op uitslag Mineralencheck (tank)melk

Voor meer informatie over uw uitslag bel 0900-1770 optie 3

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.