Wat te doen bij vergiftiging?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Als het u opvalt dat een dier ongewoon gedrag vertoont (bijvoorbeeld braakneigingen, diarree, speekselen, trillen, enzovoort), zoek dan in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Verdachte planten kunt u voor onderzoek opsturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het is niet eenvoudig om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van vergiftiging. Neem daarom altijd eerst contact op met uw dierenarts. Hij of zij kan in een aantal gevallen een ‘waarschijnlijkheidsdiagnose’ stellen op basis van uw verhaal en de verschijnselen bij het dier. Het hangt van verschillende zaken af of bij vergiftiging nog behandeling mogelijk is.

Op een overleden dier kan de Gezondheidsdienst voor Dieren sectie-onderzoek verrichten. Bij dit onderzoek wordt soms in de maaginhoud van het dier nog een stuk van de giftige plant of een restant van de gifstof aangetroffen. In veel gevallen is het nodig om analyses van inwendige organen uit te voeren.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u een onderzoek aanvragen, bel dan met GD: 0900-1770.

Terug naar het overzicht van giftige planten per diersoort

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.