Herfsttijloos

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Herfsttijloos is in Nederland zeer zeldzaam. De soort stamt oorspronkelijk uit West-Azië en het Middellandse Zeegebied, maar komt nu met uitzondering van het Noorden, in geheel Europa voor. De plant komt vooral voor in bossen, langs duinpaden en in vochtige weilanden. de plant komt in het wild nauwelijks voor in Nederland, maar staat wel eens in plantsoenen etc. In Nederland is de laatste jaren regelmatig hooi gevonden waar herfsttijloos in zat, dat betrof altijd uit het buitenland geïmporteerd hooi. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard.

Colchicine

De giftige stof die deze plant bevat is colchicine (alkaloïde), dit is o.a. een ontstekingsremmer en een remmer van de celdeling. Deze stof is zeer irriterend voor huid en slijmvliezen, waardoor o.a. koliekachtige buikpijn en diarree kan worden veroorzaakt. Colchicine kan onder meer schadelijk zijn voor het ongeboren dier. Doordat het via de melk wordt uitgescheiden, kunnen jonge dieren die de melk drinken ook aangetast worden. Daarnaast kan het problemen opleveren met de nierfunctie, beenmerg en het centraal zenuwstelsel en kan zelfs leiden tot sterfte. 

Bloeiperiode

De bloei van de bollen is in begin van het najaar, Herfsttijloos bloeit van augustus tot eind november. Het blad komt in de winter naar boven. Het kleine plantje lijkt erg veel op de bekende en onschuldige krokus. Het grote verschil tussen beide plantjes is dat de krokus altijd tussen het (sprieterige) blad bloeit, terwijl de Herfsttijloos eerst de bloemen zonder het blad laat zien. De Herfsttijloos is geheel giftig, in het zaad zit het gif in hoge concentratie. Bij drogen (bijvoorbeeld hooi) en tijdens opslag blijft de giftige werking behouden.

Controle

Mocht u hooi hebben waaraan u twijfelt, mogelijk omdat het planten bevat die u niet herkent, vergelijk dan deze onbekende planten met afbeelding 1 en 2. Bij twijfel over de herkomst van het hooi en aanwezige (onbekende) planten neemt u altijd contact op met uw hooileverancier. Het is mogelijk om het hooi door ons te laten onderzoeken. Hiervoor kunt u bellen met dit nummer: 0900-1770 optie 5.

Afbeelding 1 Herfsttijloos

Afbeelding 2 Herfsttijloos (gedroogd)


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.