Toelichting op de uitslagen van stalbemonstering met tissues gedrenkt in aceton

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Op de uitslag staan vier stoffen genoemd:


1. Fipronil
2. Fipronil-sulfone
3. Fipronil-sulfide
4. Fipronil-desulfinyl

In het product dat in de stal is gebruikt, zit fipronil. In de kip wordt fipronil zeer snel omgezet in fipronil-sulfone. In de stal wordt fipronil en fipronil-sulfone langzaam afgebroken tot fipronil-sulfide (dit wordt ook deels in de kip al gevormd) en ten slotte fipronil-desulfinyl.


Het protocol voor de stalbemonstering gaat uit van het afvegen van ongeveer 100 cm2 per tissue.
Omdat onbekend is hoeveel fipronil is gebruikt in de stal, kan helaas niet worden berekend hoeveel fipronil al verdwenen is. Wel kan men op basis van de uitslag zien welk deel uit de kip is gekomen en welk deel nog door het behandelen in de stal zit. Dit kan als volgt:

Voorbeeld:  

component

Uitslag (µg)

%  tov som fipronil-verbindingen

Fipronil

5,0

34,5%

Fipronil-sulfone

9,0

62,1%

Fipronil-sulfide

0,5

3,4%

Fipronil-desulfinyl

<0,1

Som fipronil verbindingen

14,5

Wanneer het percentage van fipronil-sulfone meer dan 80 is, betekent dit dat het fipronil uit de kip komt maar dat er geen oorspronkelijk fipronil meer aanwezig is. Als het fipronil meer dan 80% is, betekent dit dat het alleen het oorspronkelijke fipronil is en dat de verontreiniging er dus nog steeds is.

Terug naar de informatiepagina over fipronil

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.