Fipronilgehalte bepalen in (vet)weefsels

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Fipronil wordt na opname voor een groot deel via de mest en urine uitgescheiden, maar tot veertig procent van de opgenomen stof komt in weefsels terecht. De hoogste concentraties worden gevonden in het vetweefsel, maar ook de concentratie in eidooier is hoog. Het is mogelijk om via GD onderzoek te laten uitvoeren op weefsels om de fipronilgehalten in het dier te bepalen.

Met deze weefselbepalingen is het mogelijk dieren die niet (meer) in productie zijn op fipronil te onderzoeken. Daarnaast kan er met de (vet)weefselbepalingen een inschatting worden gemaakt van de tijd die nodig is om eieren te gaan produceren met een gehalte onder de toegestane limiet voor fipronil. Hiervoor is het nodig het gehalte fipronil in vetweefsel te bepalen en de hoeveelheid vetweefsel in de (opfok)leghen te schatten. Het theoretische model dat voor de berekening gebruikt wordt, houdt op dit moment beperkt rekening met de bijdrage van heropname vanuit de omgeving. De sector en GD voeren momenteel de benodigde bepalingen uit om het model verder te kunnen onderbouwen.

Voor details over insturen kunt u contact opnemen met GD, afdeling pluimvee; 0900-1770 optie 4. Het onderzoek op fipronilgehaltes wordt per stal gedaan, hiervoor graag 10 (levende) dieren insturen naar de sectiezaal van GD. De ingestuurde dieren dienen verdeeld over de stal geselecteerd te worden en zijn representatief voor het koppel (dus geen zieke of zwakkere dieren). In overleg is het mogelijk om dieren (geborgd) door GD op te laten halen. De capaciteit hiervoor is echter beperkt. De kosten voor het onderzoek zijn voor de inzender en bestaan uit de kosten van een normale sectie inclusief vervolgonderzoek, plus de kosten van het fipronilonderzoek.

Terug naar de informatiepagina over fipronil

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.