Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...

Ovariumtumoren

Gezelschapsdieren

‚ÄčOvariumtumoren komen met name voor bij middelbare of oudere dieren, waarbij het teratoom, een zelden voorkomende tumor van stamcellen uit verschillende kiemlagen, ook voor kan komen bij wat jongere honden. Ongeveer de helft (40-50%) van de ovariumtumoren bij honden vindt zijn oorsprong in het oppervlakte epitheel (papillifeer of cysteus adenoom/adenocarcinoom) en is uni- of bilateraal. Een andere veelvoorkomende tumor (50%) is de granulosaceltumor. Dit is een tumor van geslachtshormoonproducerende cellen, welke meestal unilateraal is. De granulosaceltumor is tevens de meest voorkomende ovariumtumor bij de kat.

Van de granulosaceltumoren is 20-50% maligne; deze tumoren kunnen metastaseren naar de sublumbale lymfeknopen, buikorganen en longen. Ze produceren vaak oestrogenen met paraneoplastische effecten als gevolg, zoals een abnormale cyclus, vaginale uitvloeiing of verschijnselen van pyometra/CEH. De meeste ovariumtumoren geven geen klinische klachten en worden per toeval ontdekt. Klachten die kunnen voorkomen zijn ascites, rugpijn en een palpabele massa in het abdomen.