ILT-besmettingen: een update

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

ILT-besmettingen: een update

Update: 14 december 2018

Recent zijn drie nieuwe uitbraken van ILT vastgesteld bij vleeskuikens. En hoewel het kwartaal nog niet is afgerond, publiceert GD een actuele kaart met locaties op basis van tweecijferige postcode om de sector te informeren. De uitbraken betroffen drie vleeskuikenbedrijven aan de grens met Duitsland.

Om mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van ILT. Voor meer informatie over wat dit betekent voor uw eigen bedrijfssituatie kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. 

Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. ILT is zeer besmettelijk. 

Kaartje 14-12

 

Figuur (kaart) Locatie van klinische ILT op basis van de eerste twee cijfers van de postcode in 2018 onderverdeeld naar diertype. Aantallen betreffen vrijwillige meldingen bij GD.

 

grafiek 14-12
Figuur: Early Warning: meldingen van ILT met kliniek in Nederland. Het betreft vrijwillige meldingen bij GD. Het betreft dus geen overzicht van alle uitbraken.

Vrijwillige meldingen 
Pluimveedierenartsen en GD werken samen om via het Early Warning System (EWS) de actuele situatie voor een aantal belangrijke pluimveeziekten in beeld te brengen. Inzendingen naar GD en vrijwillige meldingen worden bijgehouden en gecommuniceerd naar dierenartsen en veehouders. Het betreft geen overzicht van alle uitbraken in Nederland.

Biosecurity-maatregelen van groot belang 
Het ILT-virus kan langer buiten de kip overleven. Biosecurity-maatregelen voor erfbetreders en transporten van en naar het bedrijf zijn daarbij van groot belang. Het virus kan ook via de lucht verspreiden (korte afstanden, afhankelijk van de weersomstandigheden). Preventie van ILT door vaccinatie tijdens de opfok is goed mogelijk. Let hierbij wel op een correcte toediening van levende vaccins (middels oogdruppel) om spreiding van en problemen door het vaccin, ook buiten het gevaccineerde koppel, te voorkomen. Controle van de vaccinatie door middel van serologie is raadzaam.

*Aantallen op basis van vrijwillige meldingen bij GD via het Early Warning System. Het betreft dus geen overzicht van alle uitbraken.

Meer informatie

ILT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.