Hoogpathogeen AI in Altfort

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. voor dierenartsen

Diersoorten

Hoogpathogeen AI in Altfort

2-11-2020: 

Op de ochtend van 28-10-2020 werd op een vleesvermeerderingsbedrijf met drie stallen, en een hoge hygiënestatus in één van de drie stallen, ongeveer tweehonderd dode dieren aangetroffen en daarnaast nog eens veel dieren die te rustig of ziek waren.

De meeste afwijkingen zaten in een kwart van de stal. De dag ervoor waren geen afwijkingen gezien en ook de eiproductie was stabiel en volgens de norm. De pluimveehouder heeft direct de bedrijfsdierenarts gebeld en die constateerde kort erna bij het bedrijfsbezoek en onderzoek bij gestorven dieren dat de ziekteverschijnselen pasten bij vogelgriep. Daarop is een melding gedaan bij de NVWA. Het specialistenteam van de NVWA heeft het bedrijf in het begin van de middag bezocht, de officiële swab- en bloedmonsters genomen en naar het WBVR gestuurd voor het onderzoek op het vogelpestvirus en antistoffen tegen het vogelpestvirus. Ten tijde van dat bezoek in de middag was het aantal dode en ernstig zieke dieren in stal alweer sterk gestegen, ook in de andere delen van de stal. De eiproductie was die morgen bijna 30 procent lager dan de dag ervoor. S’avonds toonde het onderzoek met de PCR bij het WBVR aan dat de dieren besmet waren met een hoogpathogeen vogelpestvirus van het H5 subtype. Het N-type wordt nog bepaald.

Het getroffen bedrijf is gelegen in een watervogelrijk gebied. H5N8 is kort geleden bij besmette zwanen in Kockengen gevonden. Recent  is ook bij twee smienten  IJmuiden en Bloemedaal) het virus H5N8 gevonden. 

Meer informatie over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.