Coccidiosemonitoring

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Coccidiosemonitoring maakt inzichtelijk welke Eimeria-typen op een pluimveebedrijf aanwezig zijn, hoe groot de infectiedruk is en hoe het staat met de resistentie van de gebruikte anti-coccidiosemiddelen. Wanneer u als pluimveehouder deelneemt aan een coccidiose-monitoringsabonnement van GD, ontvangt u een uitgebreide rapportage, op basis waarvan u samen met uw dierenarts uw strategie kunnen bijsturen. 

De monitoringsabonnementen van GD brengen de uitscheiding van de zeven belangrijkste Eimeria-soorten in beeld: E. acervulina, E. brunetti, E. maxima, E. necatrix, E. tenella, E. mitis en E. praecox. Er zijn abonnementen voor drie tot en met acht testen per koppel. Standaard adviseert GD om te starten met bemonsteren vanaf een leeftijd van veertien dagen tot de slachtleeftijd. Mocht een pluimveehouder vaccineren tegen coccidiose of eerder problemen verwachten, kan vanaf nul of zeven dagen worden bemonsterd. Bemonsteren gebeurt drie keer per week, insturen van de monsters een keer per week. GD mengt de monsters van één week, zodat de pluimveehouder per week maar één uitslag ontvangt. Dierenartsen die dat willen ontvangen deze uitslag ook.

Monstername

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u het beste mestmonsters kunt nemen.

 

Coccidiose

De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria, deze parasiet is algemeen aanwezig en overleeft in de omgeving in een vorm (oöcyst genoemd) die zeer bestand is tegen omgevingsinvloeden. Oöcysten kunnen na weken (in de mest) of maanden (in aarde) nog steeds infectieus zijn. Hoewel dikwijls over coccidiose gesproken wordt, is deze term eigenlijk een verzamelnaam van vijf verschillende ziektebeelden die elk door een andere Eimeria-soort (Eimeria acervulina, E. brunetti, E. maxima, E. necatrix en E. tenella) worden veroorzaakt. Daarnaast zijn er nog twee Eimeria-soorten (E. mitis en E. praecox) die in de regel niet als ziekte herkend worden maar wel schade bij kippen kunnen veroorzaken. Vrijwel alle koppels maken een vorm van coccidiose door. De ernst van de ziekte is doorgaans afhankelijk van de infectiedruk, als kippen met een laag aantal oöcysten worden geïnfecteerd treedt veelal geen klinische ziekte op. Wel is coccidiose in dergelijke gevallen een risicofactor voor het ontstaan van aspecifieke darmstoornissen. Loopt de infectiedruk uit de hand, bijvoorbeeld door onvoldoende hygiënemaatregelen of verminderde gevoeligheid tegen anticoccidiosemiddelen, dan kan een ernstige ziekte optreden. 
Meer over coccidiose

 

Coccidiosequiz

Hoeveel weet u al van coccidiose? Doe de coccidiosequiz! 

Vraag het een dierenarts

Christiaan ter Veen
Pluimveedierenarts Christiaan
ter Veen is GD-deskundige op
het gebied van coccidiose.

Stel Christiaan een vraag

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.