Anaplasma phagocytophilum: oude wijn in nieuwe zakken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Anaplasma phagocytophilum: oude wijn in nieuwe zakken

4-8-2017:  Ziektekiemen veranderen soms van naam, meestal omdat nader onderzoek heeft aangetoond dat ze eigenschappen bezitten die indeling in een andere groep noodzakelijk of wenselijk maakt. Dit geldt ook voor Anaplasma phagocytophilum. Eerder heette deze bacterie Cytoecetes phagocytophila of Ehrlichia phagocytophila. Dit is een bacterie die vooral door teken en dan vooral door de teek Ixodes ricinus wordt overgedragen en tick-borne fever (is letterlijk: door teken veroorzaakte koorts), tekenkoorts of Mersken-ziekte kan veroorzaken vooral bij herkauwers maar ook bij verschillende andere diersoorten en de mens. Deze aandoening is al ruim tweehonderd jaar bekend. 

Anaplasma phagocytophilum komt op veel plaatsen op het noordelijk halfrond voor. De aanwezigheid van Anaplasma phagocytophilum in Nederland is niet nieuw, en behalve bij schapen worden ook bij rundvee en paarden regelmatig infecties vastgesteld. Het is niet bekend hoe vaak deze infectie bij schapen voorkomt en waarom onder vergelijkbare omstandigheden niet altijd infecties optreden. Waarschijnlijk komen infecties vooral voor bij schapen in beheersgebieden. 

Lees hier een artikel over 'tekenziekte en gewrichtsontsteking bij lammeren' uit Veehouder&Veearts

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.