Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

4 tips voor een goede klauwgezondheid

3-2-2021: 

Goede benen en sterke klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien. Kreupelheid bij koeien heeft een negatief effect op de voeropname, melkgift, vruchtbaarheid, levensduur en het welzijn van de koeien. Daarom hieronder vier tips voor een goede klauwgezondheid:

 1. Zorg voor rust in de stal: zorg voor voldoende brede gangpaden en voldoende ruimte in
  comfortabele ligboxen. Probeer de koeien zo weinig mogelijk verplicht te laten staan, door onder meer de wachttijd voor het melken te beperken en overbezetting te vermijden. Besteed aandacht aan het rantsoen. Zorg ervoor dat de dieren ten allen tijde over vers, kwalitatief voer beschikken. Voorkom dat de koeien voer uitselecteren aan het voerhek om pensverzuring te vermijden.
 2. Creëer een veilige (stal)omgeving om infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen te
  voorkomen. Vermijd losse, scherpe of harde voorwerpen zoals een ketting voor de
  mestschuif of ongelijke loopoppervlakken om verwondingen of ongelijkmatige belasting
  van de klauwen te voorkomen.
 3. Bekap alle koeien preventief en bekijk de klauwen bij het minste vermoeden van een probleem. Besteed ook aandacht aan de voorpoten!
 4. Registreer de klauwaandoeningen die op uw bedrijf voorkomen en onderneem actie als bepaalde aandoeningen veelvuldig voorkomen. Vraag uw bedrijfsadviseur om advies als er geen verbetering in de situatie komt; wacht niet tot problemen escaleren
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.