Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Heronderzoek positieve uitslagen salmonellaprogramma's rund

3-2-2021: 

De regels rond heronderzoek na positieve uitslagen binnen de salmonellaprogramma’s voor rundveebedrijven zijn in mei 2020 vereenvoudigd. We begrijpen dat dit soms nog wat vragen oproept, daarom een kort overzicht:

Niet-melkleverende bedrijven

  • Na een positieve uitslag van een of meer runderen in het intake- of bewakingsonderzoek op niet-melkleverende bedrijven wordt géén heronderzoek uitgevoerd. Zes en twaalf maanden later worden nieuwe steekproeven van de runderen onderzocht waarmee de status van het bedrijf wordt bepaald.

Melkleverende bedrijven

  • Na een positieve uitslag van tankmelkonderzoek op melkveebedrijven met de status ‘Onverdacht’ volgt automatisch heronderzoek op een nieuw tankmelkmonster. Bij de status ‘in onderzoek’ en ‘observatie’ heeft heronderzoek geen zin; de zekerheid waarmee een positieve uitslag wijst op een salmonellabesmetting is hoog en heronderzoek verhoogt juist het risico op missen van een besmetting door een vals-negatieve uitslag.

Alle rundveebedrijven

  • Een positieve uitslag van niet-aangestuurd onderzoek, bij verwerpers of klinisch zieke dieren, is vrijwel altijd een correcte aanwijzing voor een salmonellabesmetting op het bedrijf. Heronderzoek van het individu heeft daarom geen invloed op het statusverloop van het bedrijf.
  • Bij een positieve uitslag van aanvoeronderzoek mag binnen de afvoertermijn een bevestigingsonderzoek (serum-ELISA) worden uitgevoerd. Bij een negatieve uitslag van het bevestigingsonderzoek is het waarschijnlijk dat het rund een salmonellabesmetting heeft doorgemaakt, maar niet meer besmettelijk is geweest op het aanvoerende bedrijf. De uitslag van dit heronderzoek is daarom bepalend.
  • Mestonderzoek kan nooit dienen als bevestigingsonderzoek. Antistoffen worden vanaf 10 tot 14 dagen na infectie detecteerbaar met de serum-ELISA. Gemiddeld scheiden runderen in de eerste 2 (runderen) tot 3 (kalveren) weken na infectie salmonellabacteriën uit in de mest. Een negatieve uitslag van mestonderzoek bij een ELISA-positief rund betekent daarom niet dat het rund geen salmonella-infectie heeft doorgemaakt.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.