Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voldoende ligtijd belangrijk

6-1-2021: 

Voor het goed functioneren van koeien zijn sterke, gezonde klauwen en benen zonder aandoeningen een voorwaarde. Voor de vorming van goed hoorn zijn koolhydraten, vetten en eiwitten noodzakelijk.

De voorziening hiervan is ook essentieel voor een goede melkproductie, dus deze voorziening is vaak wel gegarandeerd. Voor de opname en productie van bijvoorbeeld biotine, is dat veel minder zeker. Biotine wordt gedeeltelijk met het ruwvoer opgenomen, door de micro-organismen in de pens verbruikt, maar ook aangemaakt. Het nettoresultaat laat zich moeilijk voorspellen, alleen weten we wel dat de productie van biotine hoger is wanneer de dieren meer herkauwen.

Aangezien koeien meer herkauwen als zij liggen in plaats van staan, is liggend herkauwen van direct belang voor een goede klauwgezondheid en huidweerstand. Om ervoor te zorgen dat  koeien graag en vlug willen gaan liggen in de boxen is een goede maatvoering van de ligboxen van belang. Bij dieren met voldoende ligtijd (minimaal 12 uur per dag) worden de klauwen minder belast, drogen zij goed op en zijn ze uit de besmette omgeving (verse mest). Ook blijft het hierdoor minder druk op de looppaden waardoor daar minder competitie plaatsvindt tussen de dieren. Bijkomend voordeel is dat elk uur extra ligtijd 0,5 tot 1 kg melk per dag oplevert.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.