Internationaal project endemische infectieziekten bij landbouwhuisdieren en zalm dit voorjaar van start

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Internationaal project endemische infectieziekten bij landbouwhuisdieren en zalm dit voorjaar van start

18-1-2021: 

Monitoring en surveillance van de diergezondheid is een van aandachtgebieden waaraan Royal GD intensief samenwerkt met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Gerdien van Schaik, hoofd van de afdeling epidemiologie bij GD is voor één dag in de week aangesteld bij de faculteit Diergeneeskunde als hoogleraar voor dit aandachtsveld. Twee jaar geleden werd Prof.dr.ir Gerdien van Schaik gevraagd om een consortium op te zetten voor een EU H2020 call over endemische aandoeningen in landbouwhuisdieren en aquacultuur. Het resultaat is €10 miljoen voor een project getiteld: “Data-driven control and prioritisation of non-EU-regulated contagious animal diseases (DECIDE)” met 19 partners uit 11 landen.

 

Gerdien van Schaik is de coördinator van het DECIDE-project, dat in het voorjaar van 2021 van start gaat en een looptijd van 5 jaar heeft. Het DECIDE-consortium bestaat uit experts uit verschillende disciplines en sectoren, waaronder veterinaire epidemiologie en diagnostiek, sociale wetenschappen, economie,  dierenwelzijn, informatie technologie, artificiële intelligentie, data wetenschappen, en mechanistische en voorspellende modellering. Naast de faculteit Diergeneeskunde en Royal GD leveren ook bedrijven zoals Vion Foods en Lely, en het Norwegian Directorate of Fisheries gegevens aan. Dit zijn ook organisaties die de ontwikkelde hulpmiddelen in de praktijk kunnen implementeren.  “Ik vind het een enorm leuke uitdaging om een project met 19 partners uit 11 verschillende landen naar een goed eindresultaat te coördineren”, vertelt van Schaik.

 

Waarom doen we het DECIDE project?

Het doel van het DECIDE project is om data-gebaseerde beslissingsondersteunende hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee veehouders en/of dierenartsen onderbouwde keuzes kunnen maken voor de bestrijding van endemische infectieziekten in kalveren, vleeskuikens, biggen en zalm. In die keuze wordt rekening gehouden met de mate van voorkomen van de infectie, de directe productieschade, de welzijnsimpact en de kosten en baten van een eventuele behandeling. “Ik ben pas tevreden als DECIDE erin slaagt om praktisch toepasbare hulpmiddelen te ontwikkelen voor veehouders en hun dierenartsen waardoor de gezondheid en het welzijn van kalveren, vleeskuikens, biggen en zalm verbeteren”, vertelt van Schaik.

 

Meer informatie:

https://www.uu.nl/nieuws/europese-unie-financiert-groot-project-over-infectieziekten-bij-landbouwhuisdieren-en-zalm

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.