Zonder ziektegeschiedenis geen goede sectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zonder ziektegeschiedenis geen goede sectie

9-12-2020: 

Om de oorzaak van diersterfte op het bedrijf te achterhalen is pathologisch onderzoek op gestorven dieren van belang. De reden waarom veehouders een dier insturen voor sectie, is altijd omdat hij of zij de reden van de sterfte wil weten. Volgt er een diagnose, dan kan het (koppel)probleem wellicht worden opgelost. 

Het belang van een diagnose reikt soms verder dan de individuele veehouder. Er kunnen aandoeningen voorkomen die overdraagbaar zijn van dier op mens, maar ook aandoeningen die gevolgen hebben voor contact- of buurtbedrijven, en die soms zelfs de hele sector raken. Vanwege het bredere belang wordt sectie op schapen en geiten bij GD vanuit de diergezondheidsmonitoring financieel ondersteund. 

Inzendformulier

Om de zoektocht naar de doodsoorzaak zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren is het van belang dat er een goede omschrijving van ziektegeschiedenis (anamnese), op het inzendformulier wordt ingevuld. Vermeldt daarbij onder andere informatie over ras, leeftijd, ziekteverloop, verschijnselen, problemen bij koppelgenoten, voeding en alles wat relevant kan zijn voor het achterhalen van de doodsoorzaak. Hiermee vergroot u de kans op het stellen van een diagnose, omdat de patholoog het onderzoek dan gerichter kan uitvoeren. Ook voorkomt u zo dat aan een bepaalde bevinding te veel betekenis wordt toegedicht. Voor een goede diagnose is naast de anamnese ook de versheid van het kadaver van belang. Wanneer een dier al enkele dagen dood is voor het wordt aangeboden voor pathologisch onderzoek, wordt de kans op het stellen van een diagnose kleiner. Kortom, als inzender u kunt de kans op het stellen van de diagnose door middel van pathologisch onderzoek vergroten. Daarom vragen wij u om een vers kadaver, dat representatief is voor het probleem, aan te bieden en een volledige anamnese toe te voegen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.