Conclusies werkgroep pootproblemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Conclusies werkgroep pootproblemen

18-12-2020: 

Omdat sinds 2016 veel pootproblemen worden gezien bij witte leghennen, is in 2017 een Werkgroep Pootproblemen opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van dierenartsenpraktijken, opfokorganisaties, veevoerleveranciers, de eierhandel, pluimveeorganisaties en GD. Deze werkgroep heeft kennis en ervaringen gebundeld en aanvullende onderzoeken gedaan. In 2020 is de werkgroep opgeheven. Graag delen wij de belangrijkste conclusies met u.

 

In eerste instantie heeft GD in een praktijkpilot de mogelijke oorzaken van de verwondingen aan tenen en poten bij witte leghennen onderzocht. Hierbij bleek dat verschillende stressfactoren aanleiding kunnen geven tot pootproblemen. De pootproblemen zelf zijn een gedragsstoornis, die eenmaal aangeleerd moeilijk onder controle te krijgen is.

Managementfactoren

Hierna verschoof de focus van de werkgroep naar managementfactoren, waaronder drinkgedrag, lichteigenschappen en voeropname. Door de hele snavel hebben sommige hennen moeite om goed vanuit een drinknippel te drinken. Door één van de tien drinknippels (of meer) te vervangen door drinkcupjes, kunnen deze hennen makkelijker water opnemen. Daardoor worden de poten glanzender en neemt de voeropname toe. Maar het effect van deze maatregel verschilde van koppel tot koppel. In hoeverre verlichting een risicofactor is, kon niet worden achterhaald. Van het verstrekken van daglicht tijdens de opfok en de productie wordt in de praktijk echter een gunstig effect gezien. Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar de rol van selectieve voeropname door aangetaste hennen.

 

Uit een aanvullende enquête kwam nog naar voren dat het ook van belang is om regelmaat aan te brengen en koppels rustig op te starten. Het is belangrijk om per koppel te bepalen welke mogelijke stressfactoren spelen en deze vroegtijdig aan te pakken. Handvatten daarbij zijn diergedrag, drinkgedrag, voeropname, gewichtsontwikkeling en uniformiteit.

 

Pootproblemen nog niet over

Momenteel komen pootproblemen nog steeds voor, maar ze leiden minder vaak tot sterk verhoogde uitval. Dat houdt niet in dat er geen aandacht meer voor is. De pootproblemen worden nu als een van de oorzaken van uitval beschouwd en onder die noemer behandeld.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.