Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Puiflijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Puiflijk

5-11-2020: 

In Puiflijk (gemeente Druten) is op een bedrijf met legpluimvee vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en het bedrijf dat binnen het éénkilometergebied ligt geruimd door de NVWA. Om het bedrijf in Puiflijk wordt een driekilometer- en een tienkilometerzone ingesteld, waar vanaf vandaag maatregelen gelden. De zones overlappen grotendeels het gebied in Altforst.

Het gaat om circa 100.000 leghennen op het besmette bedrijf in Puiflijk. Het andere bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen (binnen 1 kilometer). Het besmette bedrijf ligt in de driekilometerzone die vorige week is afgekondigd rondom Altforst. Hierdoor overlappen de drie- en tienkilometerzones grotendeels. In het ‘nieuwe’ gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Puiflijk liggen 6 andere pluimveebedrijven, waaronder het eerder geruimde bedrijf in Altforst. De overige bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de tienkilometerzone rondom dit bedrijf liggen 24 pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt onder andere een vervoersverbod op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Lees op de website van het ministerie van LNV meer over: drie- en tienkilometerzone en maatregelen rondom Puiflijk en Regeling maatregelen gebied vogelgriep Puiflijk 2020.

Bronnen: Rijksoverheid en AVINED

Tips en meer informatie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.