Speenpuntvereelting vaak door melkproces

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Speenpuntvereelting vaak door melkproces

16-11-2020: 

Speenpuntvereelting is vaak het gevolg van het verloop van het melkproces. De jaarlijkse controlebeurt van de melkmachine is erg belangrijk, maar brengt de oorzaak niet altijd aan het licht. Zoötechnisch specialist uiergezondheid Sabine Tijs vertelt aan het blad Veehouder & Dierenarts hoe een natte meting helderheid kan verschaffen.

Speenpuntvereelting of hyperkeratose is een beschadiging van de speenpunt die wordt veroorzaakt door overmatige druk van de tepelvoering. Het slotgat is beschadigd en soms sterk gerafeld waardoor deze niet meer goed sluit. De gerafelde speenpunt is bovendien een ideale plek voor vuil en mastitiskiemen die zo gemakkelijker de uier binnendringen. Daarnaast wordt bij hyperkeratose te weinig keratine gevormd waardoor de keratineplug die het slotgat moet afsluiten niet goed meer functioneert. Ook daardoor krijgen mastitisverwekkers meer kans. 

“Bij spenen met een ernstige vereelting is de kans op mastitis groter. Dat is de belangrijkste reden om speenpuntvereelting zoveel mogelijk te voorkomen.” 
~ Sabine Thijs

Tijs is onderdeel van het uiergezondheidsteam van GD en voert regelmatig natte metingen uit. Dat betekent dat ze tijdens het melken het melkproces analyseert en daarbij let op onder meer voorbehandelen, de belasting van de spenen en de afname van het melkstel. Dit zijn factoren die van invloed zijn op de speenkwaliteit en daarmee ook op de mate van speenpuntvereelting. Het type tepelvoering, het vacuüm onder de speen en de afstelling van de automatische afname kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een te hoge druk of een te lange melktijd. Naarmate de melktijd langer wordt, neemt de kans op vereelting toe. Lees het hele artikel uit Veehouder & Veearts

Meer informatie over een Natte Meting

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.