Risico op zoönotische transmissie van vogelgriep is laag

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risico op zoönotische transmissie van vogelgriep is laag

12-11-2020: 

In opdracht van het ministerie van LNV heeft het RIVM een risico-inschatting gemaakt van mogelijke zoönotische transmissie (overdracht van dier op mens) van de vogelgriepstammen die de afgelopen weken in wilde vogels en de pluimveehouderij gevonden zijn. Dit risico is laag.

Bij pluimveebedrijven in Nederland is het type H5N8 gevonden. In wilde vogels is in Nederland ook het type H5N1 aangetroffen. Verder is in Duitsland en Denemarken bij wilde vogels het type H5N5 gevonden. Het RIVM heeft voor deze drie vogelgriepstammen het risico bepaald, en dat is laag. Voor de H5N1-variant geldt dat de genetische samenstelling van het in Nederland gevonden type anders is dan van de H5N1 gevonden in onder andere Azië. Voor de in Nederland gevonden virussen zijn er dus op dit moment geen zorgen voor de volksgezondheid. Voor alle drie de virussen wordt de situatie gemonitord en volgt meer informatie zodra die beschikbaar komt. Lees verder op de website van AVINED

Tips en meer informatie over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.