GD-project over antibioticumgevoeligheid en FAIR-data van start

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD-project over antibioticumgevoeligheid en FAIR-data van start

29-10-2020: 

Royal GD en het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, ontvangen jaarlijks duizenden monsters van zieke dieren, waaruit zij ziekteverwekkers kweken om de antibioticumgevoeligheid te bepalen. In een langlopend project, dat onlangs van start is gegaan, worden deze resultaten verzameld en uitgebreid geanalyseerd. Het einddoel is het opleveren van betrouwbare en representatieve overzichten van de antibioticumgevoeligheid van verschillende bacteriën die dieren ziek kunnen maken. Dit helpt dierenartsen om gerichter een antibioticum te kiezen.

De titel van het project is ‘Monitoring of Antibiotic Resistance in Veterinary Pathogens by re-use of data?’ (‘Monitoring van antibioticaresistentie in veterinaire pathogenen door hergebruik van data?’). Dit project is onderdeel van 8 projecten over antibioticaresistentie, die gesubsidieerd worden door ZonMw. Het bijzondere is dat onderzoekers gebruikmaken van al bestaande data om deze meer ‘FAIR’ te maken. Dit houdt in dat de bestaande data zo worden verbeterd dat deze makkelijk vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en te hergebruiken zijn voor toekomstig onderzoek. Het gebruik van FAIR-data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Ook zijn de onderzoeken gericht op de aanpak van antibioticaresistentie vanuit een One Health-benadering.

Meer informatie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.