Fotosensibiliteit bij schapen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Fotosensibiliteit bij schapen

13-10-2020: 

GD Veekijker is de afgelopen tijd meerdere keren benaderd in verband met verschijnselen van fotosensibiliteit bij schapen. Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor zonlicht kan verschillende achterliggende oorzaken hebben. Zo kunnen bepaalde planten en schimmels leverschade veroorzaken. Een bekend voorbeeld daarvan is de schimmel Pithomyces chartarum die het levertoxische mycotoxine sporidesmin produceert.

Dit is het moment om deze schimmels op het land te vinden. Herkent u het beeld van schapen met onverklaarbare dikke koppen, huidafwijkingen rond de ogen of oren, jeuk op de kop of gele slijmvliezen? Wilt u ons dan helpen deze korte vragenlijst in te vullen? Ook roepen we schapenhouders en hun dierenarts op om deze gevallen bij GD Veekijker te melden tussen 15.00 een 17.00 uur via 0900 7100 000.

  

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.