Fotosensibiliteit bij rund en schaap

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Fotosensibiliteit bij rund en schaap

20-10-2020: 

De Veekijker heeft de afgelopen weken meerdere vragen gehad over fotosensibiliteit, niet alleen bij schapen maar ook bij runderen. Bij runderen lopen de klinische beelden uiteen van een schilferige neus, tot gezwollen lichaamsdelen, geschilferde huiddelen, korsten op neus en spenen of perkamentachtige witte huid. Dergelijke klachten komen vaker voor in de herfst  bij dieren die weiden tijdens zacht najaarsweer. 

Fotosensibiliteit is een overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt door een stof die via de bloedbaan in de huid terecht is gekomen en daar onder invloed van zonlicht leidt tot beschadiging van de huid. Fotosensibiliteit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het in circulatie komen van fytoporfirine. Deze stof wordt in de pens gevormd uit chlorofyl of bladgroen. Normaalgesproken wordt fytoporfyrine in de lever omgezet en uitgescheiden met de gal maar bij een leverfunctiestoornis vindt deze uitscheiding niet of verminderd plaats en komt fytoporfyrine in circulatie. Omdat leverschade de oorzaak is heet deze vorm hepatogene fotosensibiliteit. Een van de oorzaken van leverschade is het mycotoxine sporidesmin, gevormd door de schimmel Pithomyces chartarum. Dit mycotoxine is levertoxisch. Onderzoek op leverenzymen, in het bijzonder gamma-GT, kan meer inzicht of sprake is van een leverprobleem.

Het advies is om dieren met fotosensibiliteit op te stallen, indien nodig pijnstillers te geven en een goede kwaliteit voer. Preventief kunnen de dieren worden bijgevoerd om de grasopname te verlagen.

Sommige van bovengenoemde symptomen kunnen doen denken aan bluetongue; een echte bluetongueverdenking moet worden gemeld bij de NVWA. 
 

 

koe in wei

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.