Uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

10-9-2020: 

In Duitsland is het eerste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij een wild zwijn vastgesteld. Dat heeft het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) op 10 september bekendgemaakt. Het karkas van het zwijn, dat al enige tijd oud was, is gevonden in Brandenburg, bij de Duits-Poolse grens. Het Friedrich-Loeffler-Instituut heeft monsters van het karkas onderzocht en de AVP-verdenking bevestigd.

Volgens een risico-analyse van de NVWA zijn er geen AVP-gevoelige diersoorten of producten van deze diersoorten uit de betreffende regio in Duitsland naar Nederland geëxporteerd. De Duitse autoriteiten onderzoeken hoe ver het virus zich in Duitsland heeft verspreid.

Als er een besmetting met AVP bij een wild zwijn wordt gevonden, dan schrijft de Europese richtlijn voor dat een besmet gebied wordt ingesteld. De grootte van het besmette gebied hangt onder andere af van de grootte van het leefgebied van de wilde zwijnen, het aantal wilde zwijnen dat daar aanwezig is, de verspreiding van het virus en de aanwezigheid van belangrijke natuurlijke of kunstmatige barrières voor de verplaatsingen van wilde zwijnen.

In het aangewezen besmette gebied worden varkensbedrijven onder toezicht van de overheid geplaatst en is vervoer van varkens niet toegestaan. Buiten het aangewezen besmette gebied is transport van varkens toegestaan. Dat betekent dus dat vanuit Nederland in principe varkens naar Duitsland kunnen worden gebracht, met uitzondering van het besmette gebied.

Meer informatie
Meer informatie over AVP en de gevolgen van de uitbraak in Duitsland is te vinden onder de veelgestelde vragen op de AVP-informatiepagina.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.