Online Monitor: nieuwe mogelijkheden voor varkenshouder en dierenarts

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Online Monitor: nieuwe mogelijkheden voor varkenshouder en dierenarts

11-9-2020: 

Na een paar jaar informatie verzamelen via de dierenartsen, is het zover. We kunnen nu via de Online Monitor waardevolle informatie teruggeven aan varkenshouders en dierenartsen. We doen dit via maandelijkse overzichten voor varkenshouders en een interactief digitaal dashboard voor dierenartsen. 

Nederland kent sinds 2003 een systeem om de gezondheid van de varkensstapel te monitoren. Het doel daarvan is: uitbraken van besmettelijke dierziekten detecteren, nieuwe of onbekende ziekten opsporen en zicht houden op trends in de gezondheidsstatus. Op deze manier is de varkenssector in staat om eventuele bedrijfsschade te beperken, afzetposities te waarborgen, het imago van de sector te verbeteren en uiteindelijk volksgezondheidsrisico’s te beperken. GD voert deze monitoring uit door gegevens te verzamelen van telefonische vragen en bedrijfsbezoeken (Veekijker) en van laboratoriumonderzoek, vooral van secties.

Daarnaast bestaat sinds 2015 de Online Monitor. Dankzij de grote hoeveelheid informatie die we daarmee via de dierenartsen verzamelen, ontstaat een representatief beeld van vooral trends in de gezondheid van de Nederlandse varkens.

Maandelijkse overzichten voor varkenshouders

In de maandelijkse overzichten voor varkenshouders staan de gemelde gezondheids­klachten en de daarbij gestelde diagnoses op het eigen bedrijf in vergelijking met andere bedrijven in de regio en in heel Nederland. Daarnaast bevatten de overzichten informatie over tendensen in gezondheids­klachten en diagnoses in de tijd. Op die manier krijgt een varkenshouder inzicht in de status van het eigen bedrijf ten opzichte van andere bedrijven en dus een indruk van sterke en zwakke plekken. Ook krijgt men zo een idee wat er speelt op gebied van varkensgezondheid in regio of de rest van het land en dus van eventuele dreigingen of risico’s.

Interactief dashboard voor dierenartsen

Daarnaast bestaat er voor dierenartsen nu een interactief digitaal dashboard. Dat is een applicatie waarmee een dierenarts zelf overzichten kan maken van specifieke gegevens van eigen klanten, van gemelde gezondheidsklachten en bijbehorende diagnoses. Ook is het mogelijk om een vergelijking te maken van de eigen praktijk met de regio of heel Nederland, maar ook tussen dierenartsen binnen de praktijk. Van bepaalde (infectieuze) varkensziekten, zoals PRRS, griep of PED, zit een soort buienradar in het digitale dashboard, die zichtbaar maakt hoe deze infecties zich verspreiden over Nederland in de tijd. Het dashboard geeft dus niet alleen inzicht in de gezondheidsstatus van varkensbedrijven binnen de praktijk, maar ook van dreigingen in de regio. Dit is waardevolle informatie om mee te nemen in de advisering aan de eigen klanten. Het analyseren en bespreken van verschillen tussen collega’s binnen de praktijk kan daarbij ook een zinvolle toevoeging zijn. De Online Monitor is op deze manier niet alleen nuttig voor de sector, maar ook voor individuele veehouders en dierenartsen.

Meer over monitoring

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.