Mycoplasma en risico na aanvoer van dieren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mycoplasma en risico na aanvoer van dieren

7-9-2020: 

Mycoplasma bovis (M. bovis) kan bij rundvee uiteenlopende klachten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van infecties met M. bovis zijn: mastitis en gewrichtsontsteking bij melkvee en long- en gewrichtsontsteking bij jongvee. Het vervelende van een mycoplasma-infectie is dat deze slecht reageert op een ingestelde behandeling en vaak ook terugkerend is. De ernst van de symptomen wisselt per bedrijf, maar kan in het ergste geval leiden tot een flinke ziekte-uitbraak met veel uitval van dieren tot gevolg. Het best is dus om de bacterie buiten de deur te houden.

Een groot risico op insleep van mycoplasma op uw bedrijf is via aankoop van dieren, waar (asymptomatische) dragers bij zitten. Asymptomatische dragers zijn niet ziek, maar kunnen mycoplasma mogelijk wel in uw koppel verspreiden. Als er dieren worden aangekocht: zorg dat deze (inclusief dekstier en vaarzen op aparte jongveelocatie) altijd worden onderzocht op antistoffen tegen mycoplasma vóór introductie op het bedrijf. Dit onderzoek is een makkelijke en relatief goedkope eerste screening, waarmee het risico op introductie van mycoplasma bij aanvoer kan worden gereduceerd. Tot de uitslag bekend is, kunnen deze dieren het beste in quarantaine worden gehuisvest. Aantonen van afweerstoffen in bloed zegt echter niets over het uitscheiden van de mycoplasmabacterie door het dier. Daarvoor kan aanvullend  onderzoek van melkmonsters naar de bacterie zelf ingezet worden. Houd hier wel rekening met het feit dat dieren de mycoplasmabacterie met tussenpozen via de melk kunnen uitscheiden en dat melkonderzoek niet geschikt is bij mycoplasmaproblematiek in andere orgaansystemen dan de uier.

Daarnaast kan mycoplasma al ongemerkt op uw bedrijf aanwezig zijn en de aanvoer van nieuwe dieren kan een soort trigger zijn, voor een klinische uitbraak, door meer stress in de koppel. Een bedrijfsscreening uitvoeren op mycoplasma-antistoffen is een goede controle om te kijken of uw koppel in contact is geweest met mycoplasma. Dit kan door middel het nemen van bloedmonsters of een tankmelkmonster.

Meer informatie over de verschillende mycoplasma-onderzoeken, de aanpak en preventie van mycoplasma-infecties op uw bedrijf

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.