Hoe pakt de droogte uit op de mineralen in het ruwvoer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe pakt de droogte uit op de mineralen in het ruwvoer

8-9-2020: 

Dit jaar was, net als voorgaande jaren, erg droog en dat zorgt voor extra uitdaging op veel bedrijven. Wat doet die droogte met de mineralen in het ruwvoer? Bemesting wordt bij droogte vaak niet goed omgezet in gewasopbrengst, wat vooral op droogte-gevoelige gronden zorgde voor opbrengstverliezen.

Beregenen helpt om de grasmat groen te houden, maar geeft niet de gewenste grasgroei. Wat doet die droogte met de toegepaste bemesting? Dat is heel divers. Ook bij spoorelementbemesting zijn er hele hoge, maar ook lagere gehalten. En na een periode van regen kunnen er opeens veel mineralen beschikbaar komen uit de bodem, wat weer kan zorgen voor hogere gehalten aan onder meer zwavel. Zwavel kan de koperopname op darmniveau weer remmen. Kortom de variatie is groot in Nederland en erg afhankelijk van onder meer grondsoort, bemesting en hoeveelheid neerslag. 

rundvee

Bedrijven hebben ook veel ruwvoer aangekocht. Hoe is die grond bemest? Wat zijn de mineralengehalten in dat gras? Weet u hoe de bemesting op uw bedrijf heeft uitgepakt? Met de Mineralencheck kunt u meten hoe uw koeien met de gevoerde mineralen omgaan. Is het goed of kan er worden bijgestuurd om de koeien gezond te houden? Meten is weten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.