Gehakselde mais: problemen voorkomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gehakselde mais: problemen voorkomen

7-9-2020: 

Het is weer de tijd van de maïsoogst. Door de droogte van dit jaar (en voorgaande jaren) zijn er meer bedrijven met voertekorten. Soms moet er daardoor al snel worden begonnen aan de nieuwe mais. Het voeren van vers gehakselde mais kan echter gezondheidsproblemen geven en zorgen voor een daling van de melkproductie.

Verse mais bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde mais en koeien vreten deze verse mais vaak goed (meer opname). Het kan zorgen voor verteringsproblemen wat zich kan uiten in dunne mest en melkproductiedaling. Daarnaast is het meer broeigevoelig dan goed geconserveerde mais. Ons advies is daarom om verse mais de eerste vier tot zes weken na inkuilen niet te voeren. Na die periode is een maiskuil meestal stabiel en goed geconserveerd. 

Is het toch nodig eerder te beginnen met het voeren van verse mais? Dan zijn de volgende aandachtspunten belangrijk: 

  • beperkte gift;
  • hoeveelheid langzaam opvoeren;
  • voldoende structuurwaarde  totale rantsoen;
  • verminderde hoeveelheid andere suikerrijke producten;
  • voorkom broei van de kuil. 

Steeds vaker kiezen veehouders ervoor om al eerder een deel van de mais te laten hakselen en deze apart in een kleine kuil in te kuilen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met mais die wat last van de droogte heeft gehad. Hiermee kan je een kleine kuil maken om de voervoorraad aan te vullen. Zo verklein je het risico op een slecht geconserveerde kuil, waar nog het hele jaar van gevoerd moet worden.

gehakselde mais

De juiste haksellengte van mais voor een gezonde pens bepalen

Ook de haksellengte van mais en kuilgras zijn belangrijk. Deze spelen een belangrijke rol bij de vorming van een effectieve structuurlaag en bij de uiteindelijke selectie aan het voerhek; de droge stof opname en de herkauwactiviteit. Lees meer over de juiste haksellengte van mais

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.