Effecten van de zomer op klebsiella

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Effecten van de zomer op klebsiella

8-9-2020: 

In de zomerperiode is het vaak spitsuur voor onze uiergezondheidsspecialisten. Niet verwonderlijk, want door de warmte neemt de infectiedruk toe en wordt het risico op uierontstekingen groter. Eén van de bacteriën die in de warmere maanden van het jaar vaker mastitis veroorzaakt is klebsiella.

Klebsiella komt voor in de bodem, en daardoor soms in boxstrooisel. Ook in mest komt de bacterie voor. Via mest kunnen het ligbed, de looppaden en de huid van de koe besmet raken. Klebsiella kan zowel ernstige zichtbare mastitis als niet-zichtbare mastitis veroorzaken.

Risico: warmte en vocht

Wanneer een ligbed klebsiellabacteriën bevat, kunnen deze zich bij warm en vochtig weer explosief vermenigvuldigen. Hierdoor neemt de infectiedruk in het ligbed enorm toe. Tegelijkertijd komt de weerstand van koeien bij warmer weer onder druk te staan, waardoor de bacteriën makkelijker kunnen toeslaan. Elk jaar krijgt het UGA Team tijdens de warmere maanden van het jaar dan ook meer telefoontjes van veehouders en dierenartsen in verband met klebsiellaproblemen. De bacterie wordt in de zomermaanden en ook in het najaar vaker gevonden in tankmelk (zie grafiek).

klebsiella per tankmelkronde 2019

Percentage tankmelkmonsters waarin klebsiella is aangetoond per tankmelkronde in 2019

Problemen ook na de zomer te zien

De problemen ontstaan vaak in de warmere zomerperiode waarbij de infectiedruk is opgelopen en de koeien minder weerbaar zijn. Maar soms duurt het wat langer voordat het effect zichtbaar is, en krijgen de koeien pas later  daadwerkelijk mastitis. 

Wat ook mee kan spelen bij het percentage tankmelkuitslagen waarbij klebsiella werd aangetoond in het najaar is dat de oorzaak niet direct is aangepakt. Zo kan het gebeuren dat er in augustus voor het eerst klebsiella is aangetoond en in september en in oktober opnieuw. Houdt daarom uw tankmelkuitslagen goed in de gaten om vroegtijdig een oplopende infectiedruk op uw bedrijf te signaleren en daarmee de kans op klebsiella mastitis te verkleinen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.