Eerstekeus injector raakt ingeburgerd

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerstekeus injector raakt ingeburgerd

3-9-2020: 

Uit de mastitismonitor van GD blijkt dat in Nederland jaarlijks ruim 25 procent van de koeien minimaal één keer te maken krijgt met klinische uierontsteking. Dat is een belangrijk maar erg algemeen getal. De variatie tussen melkveebedrijven gaat van <5 procent tot >50 procent op jaarbasis. Ook zegt het getal nog niets over het type en de ernst van de ontstekingen. Klinische mastitis bij melkvee wordt onderverdeeld in drie gradaties. In het bedrijfsbehandelplan, dat elke veehouder verplicht jaarlijks opstelt, staat welke middelen hij of zij ter beschikking heeft voor de verschillende gradaties. Daarbij speelt tegenwoordig, op een enkele uitzonderingsoptie na, een belangrijke verplichting: bij eerste- en tweedegraads mastitis moet eerst een eerstekeus smalspectrum mastitisinjector worden ingezet.

In 2016 kwamen de eerstekeus smalspectrum mastitisinjectoren op de markt. Tegenwoordig zijn er drie middelen van drie verschillende aanbieders op de markt Orbenin Lactation van Zoetis, Ubropen van Boehringer Ingelheim en de Procapen Injector van AST Farma. Smalspectrum zegt zoveel als een gerichte aanpak van schadelijke bacteriën. In het geval van de eerstekeus mastitisinjectoren betekent dat de aanpak van grampositieve bacteriën als streptokokken en stafylokokken. Tegen E. coli-achtige bacteriën of Klebsiella werken deze middelen niet.

Lees het hele artikel uit Veehouder & Veearts

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.