Warm weer en dun op de mest; wat te doen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Warm weer en dun op de mest; wat te doen?

14-8-2020: 

U heeft niets veranderd aan het rantsoen toch zijn er zodra het warm wordt meer koeien dun op de mest. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van infectieuze aandoeningen (onder andere virussen, bacteriën en parasieten) tot voedingsgerelateerde niet-infectieuze aandoeningen. Soms wordt het zelfs door een intoxicatie veroorzaakt. Door de warmte kan ook het gedrag (onder andere lig- en vreetgedrag) en de drogestofopname veranderen.

Zijn er twijfels of bepaalde infectieuze aandoeningen hierbij een rol spelen? In veel gevallen is een melk- of bloedonderzoek mogelijk. Helaas kan dit niet altijd en zult u het in zo’n geval moeten doen met de meest waarschijnlijke oorzaak volgens u en uw adviseur. 

In een warme periode is de beschikbaarheid van schaduw, een goede voorziening van onbeperkt fris water en koeling door middel van extra luchtverversing met behulp van ventilatoren en eventueel gebruik van sprinklers van het allergrootste belang. Daarnaast kunt u met voeraanpassingen en managementmaatregelen de impact van hittestress beperken. 

Als meerdere dieren in een koppel melkvee problemen last hebben van dunne en onverteerde delen in de mest zonder koorts is een niet-infectieuze voedingsgerelateerde aandoening het meest waarschijnlijk. Dit kan worden veroorzaakt door een onbalans van energie en eiwit in de pens of door subacute pensacidose (SARA). Het is van belang om voordat u tot actie overgaat eerst samen met uw adviseur meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van het optreden van het probleem. Het advies wat soms gegeven wordt is om extra structuur te gaan voeren. Zeker in een warme periode is dit niet het beste advies. Structuur is namelijk moeilijk te verteren door de koe en zorgt vaak voor een verlaging van de melkproductie en extra warmte productie bij de vertering ervan in de pens. Dit zet het metabolisme van de koe nog verder onder druk.

Kijk voor meer informatie in het draaiboek hittestress

Tips om hittestress zoveel mogelijk te voorkomen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.