Natuurweides in de zomer: 5 tips

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Natuurweides in de zomer: 5 tips

27-7-2020: 

Op schrale natuurweides kunnen tijdens een langdurige droogteperiode als gevolg van geen of minimale bemesting de omstandigheden voor giftige planten als jacobskruiskruid gunstiger worden om te groeien. Bij schaarste aan vers gras en gezonde kruiden is het een risico dat dieren eventueel giftige planten gaan eten zoals jacobskruiskruid. Lees meer over giftige planten

Bij langdurige droogte en geen of een slechte doorstroming is het mogelijk dat waterpoelen of sloten, waaruit dieren normaal gesproken drinken, opdrogen. De vraag is of uw koeien op dat moment voldoende water en water van voldoende kwaliteit opnemen. Tijdens hogere temperaturen kan in stilstaand water verhoogde groei van bacteriën (hoog kiemgetal, salmonella), clostridium (botulisme) en blauwalg ontstaan. Dit komt de smaak van het water niet ten goede en hierdoor kan het water in specifieke gevallen zelfs giftig (blauwalg, waterstofsulfide) zijn. Bij de Veekijker zijn al twee gevallen van sterfte na opname van blauwalg bekend. In één van de gevallen was de blauwalg in de waterbakken in de weide aangetoond.

5 tips 

 • Loop regelmatig door de weides om te controleren op mogelijk giftige planten.
 • Zorg voor goede beschikbaarheid en regelmatige verversing en doorstroming van water.
 • Beoordeel het water zelf regelmatig op geur, kleur, helderheid en bezinksel. Onderzoek bij afwijkingen de waterkwaliteit op de drinkplaats via de Drinkbakcheck.
 • Zorg dat er geen algengroei plaatsvindt in het water; ook een lichtgroene waas boven verder helder water kan al indicatief zijn.
 • Zorg voor smakelijk water, dus water dat niet te veel ijzer, zouten of organisch materiaal bevat. Koeien houden niet van water met verhoogd kiemgetal of een hoog ijzergehalte. U kunt dit beoordelen door aan het water te ruiken. Water met een luchtje wordt in de regel als minder smakelijk gevonden door koeien, die een beter reukvermogen hebben dan mensen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.