Kan een koe met veel ligmelk en een hoog celgetal andere koeien snel besmetten met een uierontsteking?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kan een koe met veel ligmelk en een hoog celgetal andere koeien snel besmetten met een uierontsteking?

3-7-2020: 

Dit was één van de vragen die via de chat werd gesteld tijdens de webinar 'Mastitispreventie in relatie tot voer- en ligbed hygiëne' die GD samen met MS Schippers organiseerde. Hieronder leest u het antwoord van één van de sprekers, Sabine Tijs.

Koeien die melk lekken of melk uitliggen hebben een grotere kans op een uierontsteking. Het tepelkanaal is op dat moment niet meer volledig afgesloten waardoor mastitisverwekkers makkelijker kunnen toeslaan. De uitgelegen melk is bovendien een ideale voedingsbodem voor bacteriën, waardoor de infectiedruk kan toenemen en de kans op besmetting van andere koeien, die met hun uier in deze melk gaan liggen, vergroot. Dit risico wordt nog groter wanneer de uitgelegen melk afkomstig is van een koe met een zichtbare uierontsteking of een verhoogd celgetal. Deze melk bevat vaak al grote hoeveelheden van deze mastitis veroorzakende kiemen. Het is daarom raadzaam om uitgelegen melk snel te verwijderen van de ligplaats en melk lekken zoveel mogelijk te voorkomen. 

Melk lekken heeft verschillende oorzaken. Allereerst speelt de bouw van het tepelkanaal een belangrijke rol. Koeien die melk lekken hebben vaak een korter tepelkanaal met een grotere diameter dan koeien die geen melk lekken. Deze dieren hebben vaak ook een hoge (maximale) melksnelheid. Dit is sterk genetisch bepaald. Dochters van stieren die een hoge melksnelheid vererven hebben een grotere kans op melk lekken. Ook een hoge melkdruk in de uier kan de kans op melk lekken vergroten. Voorkom daarom lange melkintervallen.

Ook als het tepelkanaal niet goed afsluit, wordt de kans op melk lekken groter. Speenbeschadigingen door bijvoorbeeld betrappingen of speenpuntvereelting kunnen hiervan de oorzaak zijn. Daarnaast kan een tekort aan calcium en zink de kans op melk lekken vergroten. Tot slot kan onvolledig uitmelken, als gevolg van een verkeerde melkmethode of een slecht functionerende melkmachine, een rol spelen. Opvallend is dat deze koeien al vrij snel na het melken melk lekken. Op een robotbedrijf kunnen mislukte aansluitingen een oorzaak zijn van melk lekken. 

Als er klachten zijn tijdens het melken, zoals een slechte speenconditie of onvolledig uitmelken of wanneer er te veel mastitis voorkomt, kan er een ‘Natte meting’ worden uitgevoerd. Tijdens dit uitgebreide bedrijfsbezoek worden de melkmachine, de melkmethode en de koe in onderlinge samenhang geanalyseerd en worden hiermee de oorzaken van melktechnische klachten effectiever opgespoord.

Heeft u de webinar “Mastitispreventie in relatie tot voer- en ligbed hygiëne” gemist? Deze kunt u hier terugkijken. 

Heeft u nog andere vragen voor het UGA team, zij staan dagelijks voor u klaar en zijn te bereiken via 0900-1700 optie 1 Rund.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.