Haemonchose: vaar niet blind op EPG's

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Haemonchose: vaar niet blind op EPG's

16-7-2020: 

Afgelopen week zijn de eerste berichten binnengekomen via de Veekijker van schapen met klinische verschijnselen van haemonchose, maar waarbij met mestonderzoek geen diagnose kon worden vastgesteld. Een aantal dieren is vervolgens opgestuurd voor pathologie waarbij de diagnose voor haemonchose is bevestigd. Klinische haemonchose zonder ei-uitscheiding is één van de verraderlijke uitingsvormen van dit ziektebeeld en komt zo nu en dan voor.

Deze uitingsvorm wordt ook wel het ‘self-cure’-fenomeen genoemd. Het betreft een niet volledig begrepen fenomeen, maar het beeld is vaker beschreven na periodes van regen volgend op een lange droge periode. Larven van H. contortus zijn redelijk bestand tegen uitdroging en kunnen in droge periodes enkele maanden overleven op het land of in mest. Na een aantal dagen regen worden deze larven massaal opgenomen door grazende lammeren en schapen. Als gevolg van een overgevoeligheidsreactie op antigeen van deze ontwikkelende jonge larven, vindt er een expulsie plaats van de al aanwezige volwassen populatie. Dit heeft als gevolg dat er tijdelijk geen ei-uitscheiding plaatsvindt. In zo’n situatie kunnen zeer lage EPG’s, zelfs van 0 EPG, gevonden worden.

Vaar niet blind op de EPG’s, maar koppel deze altijd aan de klinische verschijnselen. Bij uitval van lammeren of schapen is het advies om deze dieren ter bevestiging in te sturen voor pathologie

Meer informatie over haemonchose

schaap

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.