Wees alert op de rode lebmaagworm

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wees alert op de rode lebmaagworm

11-6-2020:  Vanaf het voorjaar zijn er al meldingen van haemonchose. Opvallend dit jaar is dat het niet alleen bij jaarlingen speelt maar ook bij oudere dieren. 

Haemonchose zorgt voor vermagering, bloedarmoede (dit zorgt voor bleke slijmvliezen), oedemen en sterfte. Diarree is geen verschijnsel van deze aandoening. Lammeren zijn gevoeliger dan volwassen dieren. Dit komt doordat volwassen dieren vaak al weerstand hebben opgebouwd tegen deze parasiet. Wanneer de infectiedruk te hoog is, bijvoorbeeld door kleine standweides,of wanneer dieren onvoldoende weerstand hebben, kunnen naast lammeren ook oudere dieren ziek worden. 

Wij adviseren u om alert te zijn op belangrijkste verschijnselen van haemonchose: bleke slijmvliezen en oedeem in het keelgebied. Door middel van mestonderzoek kunt u de aanwezigheid van deze maagdarmworm inzichtelijk maken. Behandel alleen met een ontwormmiddel wanneer daar op basis van mestonderzoek aanleiding voor is. Onnodige behandelingen werken resistentieontwikkeling in de hand. Het is verstandig om 10-14 dagen na een behandeling mestonderzoek uit te voeren om te achterhalen of de ingestelde behandeling effectief is geweest.

Indien u diergeneeskundige vragen heeft kunt u op werkdagen tussen 15.00-17.00 uur contact opnemen met GD Veekijker via 0900-7100000.
 

Lees hier meer over wormbestrijding bij schapen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.