Vlekziekte, wat is dat eigenlijk?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vlekziekte, wat is dat eigenlijk?

16-6-2020: 

Vlekziekte, veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae, dankt haar naam aan de verheven rode, vierkante vlekken op de huid. Vlekziekte komt zowel bij bedrijfsmatig gehouden varkens als bij hobbyvarkens voor. Naast de typische vlekken, kunnen varkens bij een acute infectie pijn hebben bij het bewegen, gaan verwerpen of plotseling sterven (als gevolg van een bloedvergiftiging). Bij een langzamer verloop kan gewrichtsontsteking of hartklepontsteking ontstaan.

Omdat op vrijwel alle zeugenbedrijven gevaccineerd wordt tegen vlekziekte, zien we nog maar zelden klinische verschijnselen bij bedrijfsmatig gehouden varkens. Het huisvestingssysteem speelt daarbij ook een rol. De bacterie komt voor in de grond, waardoor de kans op een vlekziekte-infectie groter is als dieren in de aarde kunnen wroeten. Voor varkens die buiten gehouden worden, is vaccinatie tegen vlekziekte daarom van belang om problemen te voorkomen. 

Vlekziekte is een zoönose en het is daarom van belang om zelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het naleven van algemene hygiënemaatregelen, handen wassen en het goed afdekken van wondjes zijn erg belangrijk. Mensen raken meestal besmet via huidbeschadigingen of wondjes die ontstoken raken. Neem contact op met uw huisarts als u een dergelijke infectie vermoedt.

Dit artikel komt uit de rubriek 'De boer op' van de juni-editie van ons magazine Varken. Klik hier om dit magazine online te lezen.

vlekziekte

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.