Ruiming besmette nertsenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ruiming besmette nertsenbedrijven

4-6-2020: 

De met COVID-19 besmette nertsenbedrijven worden vanaf vrijdag 5 juni geruimd. Het gaat om zeven besmette bedrijven op negen locaties. Ook een eerder verdacht bedrijf in Venray is besmet. Dit besluit hebben minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister De Jonge van Volksgezondheid genomen op basis van het advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) en van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Zoönosen (BAO-Z).

Uit het advies blijkt dat het virus langdurig kan blijven circuleren op nertsenbedrijven en daarmee een risico kan vormen voor de volksgezondheid en de diergezondheid. De planning is dat in de loop van volgende week alle besmette bedrijven zijn geruimd. Het ruimen moet voorkomen dat op de nertsenbedrijven een virusreservoir ontstaat. De nertsen krijgen in het voorjaar pups. De pups van eerder geïnfecteerde moeders hebben antistoffen gekregen die afnemen in de loop van de tijd. Dat betekent dat de pups de komende tijd vatbaarder worden voor het COVID-19-virus.

Maatregelen niet besmette bedrijven

De landelijke maatregelen die eerder zijn aangekondigd voor alle nertsenhouderijen in Nederland, zoals het vervoersverbod en bezoekersverbod in de stallen, blijven van kracht. Daarnaast wordt het bestaande hygiëneprotocol op zeer korte termijn aangescherpt, waarbij er ook aandacht is voor het testen van medewerkers.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief over aanvullende maatregelen nertsenbedrijven

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.