Roadmap Preventie introductie Afrikaanse varkenspest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Roadmap Preventie introductie Afrikaanse varkenspest

4-6-2020: 

Minister Schouten van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nam op 27 mei de roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse varkenspest’ in ontvangst. Deze strategische ‘routekaart’ bevat acties om de kans op een besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) bij gehouden varkens en wilde zwijnen verder te verkleinen.

Het gaat om zestien aanbevelingen, waaronder:

  • Het verbeteren van bioveiligheidsmaatregelen op varkenshouderijen.
  • Een gebiedsgerichte aanpak wat betreft het beheer van wilde zwijnen. Per gebied is de aanpak gebaseerd op het risico op insleep en de aanwezigheid van varkenshouderijen.
  • Communicatie en voorlichting naar varkenshouders en recreanten.

In de uitvoering van de aanbevelingen is een prioritering aangegeven. De roadmap is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP. Deelnemende partijen zijn de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), vertegenwoordigers van drie natuurorganisaties en het ministerie van LNV.

AVP-Informatiepagina
Naast de taskforce is er ook een Preventieteam AVP, voorgezeten door het Ministerie van LNV. Dit team richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD en Transport & Logistiek Nederland zijn vertegenwoordigd in dit Preventieteam. Namens GD zit Manon Houben in het preventieteam. Manon: “We doen er alles aan om de insleep van AVP in Nederland te voorkomen, een gezamenlijke aanpak is daarbij erg belangrijk. Op de informatiepagina www.gddiergezondheid.nl/avp staat actuele informatie over de AVP-situatie in België en Europa, praktische adviezen en antwoorden op veelgestelde vragen.”

Meer informatie:
Kamerbrief over taskforce Roadmap preventie Afrikaanse varkenspest
Roadmap preventie introductie Afrikaanse varkenspest
Informatiepagina AVP

Roadmap AVP

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.